Luxatie glezna: cauze, simptome si metode de prevenire

Luxatie glezna

Articulatiile joaca un rol important in ceea ce priveste mentinerea echilibrului intre stabilitate si flexibilitate. Una dintre articulatiile care suporta greutatea intregului corp, indiferent ca vorbim de sarituri, alergat sau mers, este glezna.

Glezna este formata din trei oase numite tibia, fibula si talus, fiind articulatia care uneste gamba cu restul piciorului. O problema des intalnita este luxatia de glezna, carte se produce atunci cand oasele se misca si nu mai au o relatie normala din punct de vedere anatomic.

Citeste mai departe si descopera care sunt tipurile de luxatie de glezna, cauze, simptome, precum si metode de prevenire a acestei probleme.

Cuprins:

  1. Glezna luxata: cauze si simptome
  2. Tipuri de luxatie la picior
  3. Metode de prevenire a luxatiei gleznei

1. Glezna luxata: cauze si simptome

Glezna luxata - cauze si simptome

Important de stiut de la bun inceput este ca luxatia de glezna apare ca urmare a unei leziuni ce implica ruperea ligamentelor care formeaza glezna. Din cauza ruperii ligamentelor, oasele se separa si cauzeaza o adevarata problema medicala. Luxatia de glezna se poate produce in multe contexte precum ar fi activitatile sportive, alunecari, cazaturi, accidente de masina si multe altele. Practic, orice activitate care include mers, alergat si sarituri poate provoca o luxatie a piciorului.

In ceea ce priveste simptomele, luxatia de glezna se manifesta in primul rand, prin dureri si deformari ale articulatiei. Din acest motiv, persoanele care sufera acest traumatism intampina probleme in a sta in picioare sau a umbla, durerile si instabilitatea fiind un aspect la ordinea zilei. In urma leziunii, glezna se umfla si chiar se invineteste la putin scurt dupa luxatia propriu-zisa, iar daca nervii care trec prin aceasta articulatie sunt inflamati, persoana in cauza poate resimti o stare de amorteala la nivelul piciorului.

In plus, in functie de mecanismul de ranire, pacientul se poate confrunta si cu alte leziuni in zona piciorului, genunchiului, dar si a coloanei vertebrale. Pentru a se mentine confortul articulatiilor in astfel de situatii sunt recomandate suplimentele pentru oase si articulatii, care au rolul de a pastra sanatatea acestora.

2. Tipuri de luxatie la picior

Luxatiile de glezna pot fi de mai multe tipuri, in functie de la caz la caz. Aceasta clasificare se face luand in considerare cat de grav este traumatismul suferit si exista trei tipuri de luxatie de glezna, dupa cum urmeaza:

Tipul I

Luxatia de glezna de tip I este caracterizata de intinderea ligamentului sau cel mult distrugerea partiala a acestuia. In acest caz, mobilitatea piciorului este pierduta partial si se poate recupera mult mai repede decat in cazul celorlalte tipologii.

Tipul II

Luxatia de glezna de tip II este mult mai severa decat prima, iar pacientul resimte durere in zona gambei atunci cand isi misca glezna. Procesul de recuperare in acest caz poate fi unul mai lung, depinzand de mai multi factori.

Tipul III

Ultima si cea mai grava luxatie de glezna este cea de tip III. In aceasta situatie ligamentele sunt rupte in totalitate, iar capacitatea de miscare este pierduta pana cand traumatismul nu va fi vindecat.

In ceea ce priveste tratamentul, acesta poate sa difere in functie de severitatea luxatiei. Cazurile simple de luxatie se pot trata chiar si acasa prin imobilizarea zonei lezate si evitarea miscarii fortate a acesteia. Prin limitarea activitatilor de zi cu zi, prin repausul la pat si utilizarea compreselor cu gheata, glezna se va reface pas cu pas, pana cand vei putea merge din nou fara sa resimti dureri.

In schimb, in cazulrile mai severe este necesara in general imobilizarea gleznei utilizand o orteza speciala sau o gheata de gips, timpul de vindecare fiind stabilit de medicul ortoped. In urma unor accident mai grave, pentru a vindeca glezna piate fi necesara chiar si o interventie chirurgicala.

3. Metode de prevenire a luxatiei gleznei

Metode de prevenire a luxatiei gleznei

Luxatia de glezna poate fi prevenita prin evitarea desfasurarii anumitor activitati, atunci cand forma fizica nu este tocmai cea mai buna. Astfel, o recomandare binevenita este mentinerea unui corp sanatos, atat din punct de vedere al alimentatiei, cat si din punct de vedere fizic, prin intermediul activitatilor sportive practicate.

De asemenea, din activitatea fizica nu ar trebui sa lipseasca exercitiile regulate de tonifiere si intindere, care ajuta ligamentele, tendoanele si muschii sa se pastreze puternice si flexibile. In cazul unei luxatii, tratementul de dupa trebuie sa includa si exercitii facute pas cu pas la momentul potrivit utilizand accesoriile de recuperare potrivite si ascultand de sfatul unui kinetoterapeut. Glezna si genunchii pot fi protejate cu ajutorul unor benzi elastice sau rigide, dar si prin purtarea unei orteze speciale daca situatia este mai severa.

 

In concluzie, traumatismele de tipul luxatiei de glezna se pot recupera complet, daca tratamentul si terapia sunt personalizate in functie de particularitatile fiecarui pacient. De asemnea, preventia este importanta, mai ales pentru a evita recidivele, care se pot avea efecte mult mai severe in viitor. Asadar, activitatea fizica este un aspect esential si necesar in viata fiecarui om pentru a avea musculatura, ligamentele si articulatiile sanatoase.

Sursa foto: Unsplash.com.


Lasa un comentariu

Te rog sa retii, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.