Ce este glutenul?
Glutenul este un grup de proteine gasite in anumite boabe, cum ar fi graul, secara si orzul.
Acesta ajuta alimentele sa-si mentina forma oferind elasticitate si umiditate. De asemenea, permite painii sa creasca si ofera o textura masticabila.
Cine ar trebui sa evite glutenul?
Desi glutenul este sigur pentru majoritatea oamenilor, cei cu afectiuni precum boala celiaca, alergia la grau sau sensibilitatea la gluten ar trebui sa-l evite pentru a preveni efectele adverse asupra sanatatii.
Multe alimente sunt preparate cu ingrediente care contin gluten, deci este important ca cei care nu sunt capabili sa-l consume sa verifice indeaproape etichetele ingredientelor.
Cum se manifesta intoleranta la gluten?
- Varsaturi
- Constipatie sau diaree
- Scadere in greutate
- Dureri si disconfort abdominal
La ce ajuta alimentele fara gluten?
Alimentele fara gluten sunt alimente ce nu contin grau, secara sau orz si sprijina o viata sanatoasa pentru persoanele ce sufera de boala celiaca.
Pot sa consum alimente fara gluten chiar daca nu sufar de intoleranta?
Raspunsul este DA. Se pot consuma alimente fara gluten chiar daca nu exista intoleranta, dar, atentie, nu scoateti de tot glutenul din alimentatie daca nu va este recomandat de catre medic.