1.1. Retete cu unt de arahide pentru mic dejun
Cum se consuma corect untul de arahide? Cel mai probabil majoritatea oamenilor apeleaza la clasica solutie si anume: cu lingura in borcan. Ca orice alt aliment, untul de arahide nu trebuie consumat excesiv, deoarece poate dauna organismului. Cele mai recomandate sunt retetele cu unt de arahide alaturi de alte ingrediente benefice care pot fi servite la micul dejun.
Urmeaza sa mergi la antrenamente sau ai nevoie de o sursa sanatoasa de energizare a organismului? Ofera-ti un smoothie proteic pe baza de unt de arahide proteic alaturi de cateva ingrediente simple. Poti consuma smoothie-ul cu unt de arahide proteic, atat inainte de a incepe ziua, in cursul pauzelor de lucru, cat si inaintea antrenamentelor.
Ingrediente:
- 1 lingura de unt de arahide;
- 1 lingurita de pudra proteica;
- 1 cana de lapte;
- 2-3 cuburi de gheata;
Amesteca ingredientele in blender si...gata, ai obitnut o bautura delicioasa cu aport nutritiv major. Optional, mai poti adauga fructe. De exemplu, o singura banana creste aportul de potasiu si ridica nivelul de energie pentru cateva ore.
Stiai ca exista dulciuri prietenoase cu dietele? Suna paradoxal, dar daca stii sa alegi si sa imbini ingredientele necesare, rezultatul iti rasfata papilele gustative fara sa-ti compromita regimul de slabit. Incearca gustarile cu unt de arahide care sa-ti satisfaca pofta de ceva dulce.
- Clatite cu unt de arahide
Clatitele sunt deserturi clasice, pe care cu totii le iubesc, de la mic la mare. Fie abordezi retetele standard, fie alegi varianta cu amestec pentru clatite proteice, rezultatul va fi exceptional in combinatie cu untul de arahide. Amestecul folosit pentru clatitele proteice contine 0% zahar si proteine sanatoase, ceea ce il transforma in desertul preferat al sportivilor, veganilor sau vegetarienilor. Unge clatita cu o lingurita de unt de arahide si adauga mici rondele de banane.
Pentru diversitate, inlocuieste untul de arahide cu gem fara zahar, piureuri de fructe fara zahar sau alte unturi, precum de migdale sau caju pentru deserturi creative, mic-dejunuri energizante sau gustari in pauzele de invatat.
- Batoane cu unt de arahide si miere
Ingrediente:
- 150 g fulgi de ovaz;
- 60 de miere;
- 70 g unt;
- 70 g unt de arahide;
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intre timp, pune pe foc o cratita unde sa topesti mierea si untul obisnuit. Cand ingredientele topite au ajuns o pasta, incorporeaza ovazul, untul de arahide si amesteca incet. Toarna amestecul in tava si lasa-o la copt pentru 10-20 de minute. Cand aspectul devine auriu, opreste cuptorul, scoate tava si las-o sa se raceasca. Atunci cand e gata, poti taia compozitia in patratele.
Nota! In loc de ovazul clasic, poti incepe sa consumi ovazul proteic din seria alimente si gustari fara zahar adaugat.
Ingrediente:
- 1 cana de fulgi de ovaz;
- 1 cana de zahar;
- 1 cana de faina;
- 3 linguri de unt;
- ½ cana de fructe deshidratate;
- 1 cana de unt de arahide;
- 2 oua;
- 1 lingurita de extract de vanilie;
- putina sare;
Mod de preparare:
Se anunta un weekend cu prietenii si ai nevoie de cateva retete simple de prajituri cu unt de arahide care sa-i dea pe spate? Nimic mai simplu!
Cuptorul trebuie preincalzit la 220 de grade Celsius. Intre timp, adauga fulgii de ovaz in blender si dupa cateva secunde adauga zaharul si fructele deshidratate. Cu ajutorul mixerului amesteca untul obisnuit cu cel de arahide. Cand obtii o pasta din aceste ingrediente, incepe sa adaugi ouale, extractul de vanilie si praful de sare. Ultimul pas este sa incorporezi pudra de ovaz folosind mixerul. Formeaza mici fursecuri din amestecul rezultat pe care sa le lasi la cuptor pentru aproximativ 10 minute.
Daca preferi fursecurile mai pufoase, atunci adauga praf de copt in reteta. Pentru un aer festiv, poti decora fursecurile cu bilute proteice acoperite cu ciocolata, migdale sau alune invelite in ciocolata si alte tipuri de dulciuri fara zahar care sustin sanatatea.
1.2.Retete de prajituri cu unt de arahide
Iubesti prajiturile si iti doresti sa testezi retete noi? Excelent! Prajiturile clasice au un farmec aparte, dar nimic nu te retine in a descoperi retete inovative de prajituri cu unt de arahide.
Oare cum ar arata un platou pe care stau frumos asezate fursecuri, biscuiti si briose, toate cu unt de arahide? Uita de dulciurile din comert cu continut ridicat de zahar si conservanti! Incepe sa experiementezi retete dulci din confortul bucatariei tale si savureaza rezultatul.
Ingrediente:
- 2 linguri unt de arahide;
- 200 g faina;
- Praf de copt;
- 200 ml de apa;
- 1 esenta de rom;
- 2 linguri de cacao;
Prima etapa a procesului incepe cu amestecul untului, prafului de copt, fainii, zaharului si a prafului de cacao. Amesteca incet pana obtii o pasta si atunci adauga incet apa si, la final, esenta. Umple formele pentru briose cu acest aluat. Ulterior, lasa tava la cuptor timp de 20 de minute. La final orneaza-le cu bilute proteice din ciocolata sau bucati mici de migdale.
Negresele sunt prajituri traditionale, mereu prezente pe mesele de sarbatori. Doar ca de data aceasta, propune-ti sa incerci o reteta de prajituri cu unt de arahide, fara zahar.
Ingrediente:
- 80 g faina de ovaz;
- 140 g unt;
- unt de arahide;
- 1 lingura de cacao;
- 2 oua;
- 65 g Xylitol sau zahar brun, dupa preferinte;
- 200 g de ciocolata amaruie;
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Acopera tava cu hartie de copt sau o poti unge cu unt. Topeste ciocolata cu untul, adauga zaharul si amesteca incet. Lasa sa se raceasca putin si apoi adauga ouale, praful de cacao si faina. Incepe iar sa amesteci incet pana se formeaza un aluat. Acesta se intinde in tava, iar pe deasupra pui untul de arahide. Timpul de coacere variaza intre 30-40 de minute, in functie de cuptor. La final, scoate tava, las-o sa se raceasca si apoi o poti taia patratele.
Din categoria retelelor sanatoase cu unt de arahide nu puteau lipsi caramelele. Desi pentru majoritatea oamenilor aceste dulciuri sunt bombe calorice si inamicul principal al sanatatii dintilor, natura ofera cateva alternative mai hranitoare si, evident, mai sanatoase.
Ingrediente:
- 200 g curmale fara samburi;
- 500 ml apa fierbinte;
- 2 linguri unt de arahide;
- 1 linguriță sirop de agave;
Mod de preparare:
Intr-un bol incapator se asaza curmalele peste care torni apa fierbinte. Timp de 10 minute lasa-le sa se inmoaie, iar apoi adauga-le in blender. Peste curmale pune siropul si untul de arahide. Porneste blenderul si lasa ingredientele la mixat pana se transforma intr-o pasta. Pregateste un vas cu hartie de copt, introdu crema si inchide recipientul. Pune-l la congelator 1-2 ore. Cand scoti vasul din congelator poti presara bucati mici de migdale, alune, fistic sau ciocolata proteica.
Ingrediente:
- 1 banana;
- unt de arahide;
- 15 g ulei de cocos;
- 50 g ciocolata proteica;
- gem proteic;
Mod de preparare:
Bananele se taie in rondele groase de 2 cm. Interiorul fiecarei rondele trebuie scobit astfel incat sa poata fi umplut cu gem si acoperit apoi cu untul de arahide. Asaza bomboanele in tava la o distanta de minim 5 mm, astfel incat sa isi pastreze forma si sa nu se uneasca. Introdu tava la congelator pentru 2 ore. Prepara un topping din ulei de cocos si ciocolata. Cand bomboanele s-au racit suficient, acopera-le cu toppingul preparat si lasa-le la frigider pana se intaresc.
- Biscuiti cu unt de arahide
Ingrediente:
- 200 g faina;
- 100 g zahar;
- 1 galbenus;
- 80 g unt de arahide;
- 1 lingura de cacao si 1 varf de lingurita de scortisoara (optional);
Mod de preparare:
Pentru reteta de biscuiti cu unt de arahide ia un bol si incepe sa amesteci untul si zaharul pana rezulta o pasta. In acel moment, incorporeaza oul, scortisoara, praful de cacao si la final faina.
Foloseste 1 pliculet de praf de copt si un varf de cutit de sare pentru a face biscutii mai pufosi. Cu o lingura de lemn freaca intai untul cu zaharul si untul de arahide pana obtii o crema pufoasa si fina. Apoi amesteca pasta obtinuta cu ou, zahar, cacao, scortisoara si, la final, praf de copt, amestecat cu faina. Daca preferi biscuitii cu textura mai frageda, introdu in reteta secretul bunicii si nume: amoniul de prajituri. Daca nu suporti mirosul intepator al amoniului, atunci ai putea incerca bicarbonatul de sodiu stins inainte in otet sau zeama de lamaie. Cantitatea de bicarbonat de sodiu este aceeasi ca atunci cand ai folosi amoniul. De obicei se utilizeaza 3,5 grame de amoniu la o cantitate de 200 de grame de faina. Bicarbonatul de sodiu reprezinta o alternativa inspirata la clasicul amoniu, dar tine cont ca biscuitii nu vor iesi la fel de fragezi.
Amestecul trebuie sa aiba la final consistenta unui aluat pe care sa-l lasi la frigider minimum jumatate de ora. Cand s-a racit suficient, incepe sa tai din el si sa formezi manual modele pentru biscuiti. Cand formele sunt gata de pus la copt, introdu tava pentru aproximativ 15 minute.
Dupa ce scoti biscuitii din cuptor, poti orna cu mici bucati de migdale, alune sau nuci. Dupa ce ai incercat biscuitii cu unt de arahide, schimba untul proteic din reteta cu ceva nou. La mesele in familie sau de sarbatori surprinde-ti invitatii si pregateste biscuiti cu unt de fistic fara zahar sau unt de arahide cu aroma de ciocolata.
Ingrediente:
- 2 banane;
- 50 ml lapte;
- 2 linguri unt de arahide;
- biscuiti proteici;
Mod de preparare:
Un alt preparat popular pe baza de unt de arahide este nimeni alta decat inghetata. Cum incepi reteta? Taie rondele mici din banane si lasa-le in congelator toata noaptea sau pana au inghetat complet. Ia-le apoi si amesteca-le pana obtii o pasta.
Incorporeaza laptele si amesteca iar. Marunteste biscuitii. Asaza inghetata in boluri si adauga biscuitii proteici si untul de arahide. Poti amesteca pasta cu untul si sa presari deasupra biscuitii. Bolurile trebuie lasate cateva ore la congelator inainte de a fi servite. Alege arome si indulcitori sanatosi in locul clasicului zahar. De exemplu, stiai ca Xylitol este un indulcitor care se afla in mod natural in fructe, legume si anumite plante? Indulcitorii naturali redau 1-1 dulceata zaharului traditional, cu diferenta ca nu contin calorii, nu dezvolta cariile si sunt potriviti si pentru diabetici.
2.Retete cu unt de arahide sarat pentru vegetarieni si iubitorii de carne
Untul de arahide este un ingredient versatil care se adapteaza usor oricarei retete culinare. Daca vrei sa gatesti ceva deosebit la pranz ori cina, atunci incearca una din numeroasele retete cu unt de arahide sarat pentru carnivori sau vegetarieni, in functie de caz.
Ingrediente:
- 1 kg piept de pui;
- 5 catei de usturoi;
- 1 cana de lapte;
- 2 lingurite de ghimbir;
- 2 linguri sos de soia;
- 2 linguri de miere;
- 1 lamaie stoarsa;
- 1/3 cana unt de arahide sarat;
- 1 lingura ulei de susan;
Mod de preparare:
Taie pieptul de pui in cubulete si pune-le apoi la calit intr-o tigaie incinsa cu ulei. Daca doresti sa imbunatatesti reteta, atunci foloseste spray de gatit fara conservanti, coloranti sau arome. Restul ingredientelor se amesteca separat intr-un bol pana se obtine o crema. Cu aceasta se acopera bucatile de carne si se lasa sub capac la foc mic pentru jumatate de ora.
- Supa crema de curry cu dovleac şi unt de arahide sarat
Supele creme se bucura de o popularitate deosebita in randul persoanelor orientate catre un stil de viata sanatos. Una dintre cele mai raspandite retete vegane cu unt de arahide este supa crema curry pe baza de dovleac.
Ingrediente:
- 2 lingurite de ulei de masline;
- 300 ml lapte de cocos;
- 2 linguri de unt de arahide sarat;
- 3 catei de usturoi si o ceapa taiate marunt;
- 2 cutii piure de dovleac;
- 1 lingurita de chimen, sare, piper si boia dulce;
- 1 lingura de ghimbir tocat;
- 3 linguri pasta de curry;
- 3 cesti de supa de legume;
Mod de preparare:
Ceapa tocata marunt se caleste in ulei de masline sau se unge cratita cu spray de gatit. Dupa 2 minute se adauga ghimbirul si se caleste laolalta cu usturoiul. Dupa alte 2 minute torni pasta de curry si se amesteca usor. Intr-un bol se amesteca untul de arahide sarat cu ½ ceasca de supa de legume, iar apoi compozitia se toarna peste pasta curry. Se amesteca bine, apoi se incorporeaza si se mixeaza cu mirodeniile, piureul de dovleac si 2/3 din cantitatea de supa de legume. In timp ce mixezi, integreaza treptat laptele si continua sa amesteci pana cand compozitia devine consistenta. Amestecul obtinut se pune la fiert pentru 4-5 minute. Inainte sa servesti supa, adauga putin busuioc proaspat.
- Tocanita cu cartofi dulci si unt de arahide sarat
Ingrediente:
- 1 lingura de ulei de masline;
- ½ pahar de unt de arahide sarat;
- 6 pahare supa de legume;
- 4 catei de usturoi;
- 1 cartof dulce;
- 1 ceapa;
- 1 lingurita de ghimbir;
- 1 lingurita de chimion;
- 1 lingurita de boia;
- 200 g bulion;
- 1/4 linguriță de granule de boia;
- bulion (aproximativ 200 g);
- 1/2 pahar de unt de arahide natural;
- 6 pahare supă de legume (sau apă cu vegeta naturală și fuli de drojdie de bere);
- legume maruntite (spanac, rucola, kale, etc.);
- 4-6 pahare de frunze verzi mărunțite (kale, spanac, rucola, mizuna etc).
Mod de preparare:
In tigaia incinsa cu ulei de masline incepe sa calesti ghimbirul, ceapa si usturoiul. Cartoful dulce se taie cubulete si se amesteca in tigaie cu boia si chimion. Se lasa la calit 3-4 minute. Apoi se adauga bulionul, supa de legume, untul de arahide sarat, se amesteca si se lasa la fiert cu capacul pus. Verdeturile maruntite se pun si ele, timp in care continui sa amesteci pentru 4 minute.