Accidentarile sportivilor – Care sunt cele mai des intalnite si cum le poti evita?

Accidentarile sportivilor Care sunt cele mai des intalnite si cum le poti evita

 

Accidentarile au loc frecvent in randul sportivilor si pot surveni ca urmare a unor exercitii efectuate incorect, dar si ca urmare a neatentiei sau a unor intamplari nefericite. Indiferent de motivul pentru care apar, cert este ca astfel de evenimente neplacute pot afecta conditia fizica a sportivului si pot implica, de asemenea, o perioada de recuperare, care va afecta antrenamentele si programul celui accidentat. Asadar, este important sa stii care sunt cele mai des intalnite tipuri de accidentari si ce anume poti face pentru a le evita.

Cuprins

  1. Care sunt cele mai frecvente accidentari in sport?
  2. Accidentari sportive – Cum sa le eviti?

1. Care sunt cele mai frecvente accidentari in sport?

Exista cateva tipuri de accidentari care pot aparea indiferent de sportul pe care il practici. Printre cele mai des intalnite se afla, de exemplu, luxatiile de glezna. Acestea sunt frecvente in randul celor care alearga, fac baschet, handbal, volei, fotbal, schi sau alte sporturi similare si se pot instala ca urmare a unui pas efectuat gresit, a unei cazaturi sau a unei aterizari efectuate fara amortizare corespunzatoare. Luxatia se manifesta prin durere locala, inflamatie si echimoza (invinetirea zonei respective). De asemenea, este bine de stiut ca luxatia este diferita fata de entorsa si este important sa faci diferenta intre aceste doua afectiuni. Luxatia presupune deplasarea unui os din articulatie, iar entorsa se caracterizeaza printr-o intindere a ligamentelor articulare, ce poate aparea la glezna, genunchi, incheieturi, etc. Fractura, in schimb, afecteaza structura osului, rupandu-l. Aceasta poate aparea in urma unui impact puternic sau a unei lovituri. Se caracterizeaza printr-o durere ascutita, foarte intensa si prin imposibilitatea de a utiliza respectivul membru afectat.

Rupturile de tendon sau de ligament fac parte din categoria accidentarilor des intalnite la sportivi, deoarece tendoanele si ligamentele sunt mai sensibile si sunt supuse unor presiuni considerabile. Ruptura de tendon poate surveni in urma unei caderi sau in urma aplicarii unei presiuni prea mari si se manifesta prin durere ascutita, instalata local, care afecteaza mobilitatea. Ruptura de ligament este, in general, specifica genunchiului sau gleznei. De regula, sariturile sau miscarile de rasucire pot provoca astfel de rupturi, intrucat ele supun ligamentele la o forta foarte mare si, in acelasi timp, disproportionata.

Care sunt cele mai frecvente accidentari in sport

2. Accidentari sportive – Cum sa le eviti?

Pentru a evita accidentarile sportive, este necesar sa respecti cateva reguli de baza. In primul rand, este obligatoriu sa faci incalzirea inainte de antrenament, pentru a-ti pregati corpul pentru efortul la care urmeaza sa fie supus. Astfel, muschii si articulatiile se vor incalzi si vor fi in starea optima pentru antrenament. De asemenea, nu uita ca echipamentul este important – tine cont de specificul sportului pe care il practici si asigura-te ca porti, de fiecare data, echipamentul corespunzator. 

Dupa antrenament, stretching-ul este o etapa esentiala, pe care nu trebuie sa o ratezi, deoarece ajuta la relaxarea musculaturii si la detensionarea tendoanelor si a ligamentelor. Aceasta activitate trebuie sa dureze aproximativ 10-15 minute. 

De altfel, pentru o mai buna rezistenta la efort si pentru o sanatate optima a muschilor, a oaselor si a articulatiilor, poti apela la suplimente pentru oase si articulatii sau la suplimente pentru refacere musculara. Acestea te vor ajuta mai ales daca executi antrenamente frecvente, fie ca esti sportiv amator, fie ca esti sportiv de performanta. Corpul trebuie sa fie pregatit, in permanenta, pentru toate activitatile fizice pe care le desfasori – asadar, il poti sprijini in acest sens, oferindu-i suportul de care are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima!

Accidentari sportive Cum sa le eviti

In concluzie, accidentarile fac parte din viata multor sportivi, insa este important sa stii cum sa le eviti, in asa fel incat sa reduci riscul aparitiei lor. Trebuie sa ai grija de tine, de modul in care executi exercitiile, de alimentatie si de toate celelalte elemente care iti pot influenta performanta. Astfel, daca iei in calcul toate aceste aspecte, vei putea sa te protejezi mai bine si vei putea sa fii in forma, in fiecare zi. Insa, in cazul in care te vei confrunta cu eventuale accidentari usoare, nu te teme – cu rabdare si perseverenta, te vei recupera si te vei intoarce rapid la antrenamentele tale preferate!

Sursa foto: pixabay.com.


Lasa un comentariu

Te rog sa retii, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.