Hormoni: Cele mai importante componente ale sistemului endocrin

Hormoni

Corpul uman este foarte complex, fiind alcatuit din diverse sisteme, printre care cel circulator, al carui rol este sa asigure o functionare a sangelui, precum si altor fluide, cel osos, cu ajutorul caruia omul isi poate coordona miscarile, precum si altele la fel de importante. Unul dintre acestea este cel endocrin care este format din hormoni controlati de diverse glande sau organe. Unele dintre ele sunt atat de mici, incat functiile lor sunt adeseori minimizate.

De multe ori, cand apar problemele de sanatate, multi oameni se gandesc la orice altceva decat la dezechilibrele de care poate suferi sistemul endocrin printr-un numar prea mic sau prea mare de hormoni secretati. Acesta este un prim semnal de alarama ca aceste mici componente ale corpului uman trebuie sa beneficieze de atentia cuvenita.

Dar ce sunt hormonii? Acestia sunt substante secretate de anumite glande cu scopul de a face sa functioneze sau chiar a schimba felul in care lucreaza un organ. Acestia sunt clasificati in 3 tipuri mari, fiecare cu sub-categoriile sale.

Rolul hormonilor in organism este foarte important, iar in randurile de mai jos poti descoperi in detaliu ce inseamna acestia, de cate feluri sunt si cum iti poti ajuta corpul sa functioneze cum trebuie avand grija de sistemul endocrin.

Cuprins:

  1. Hormoni, o componenta importanta in functionarea organismului uman

1.1. Hormonii si unde se gasesc acestia in sistemul endocrin

1.2. Ce sunt hormonii si cum functioneaza?

  1. Rolul hormonilor in organism
  2. Despre hormoni: Aspecte importante despre aceste substante

3.1. Ce inseamna hormonii pentru organismul uman

3.2. Tipuri de hormoni

1. Hormoni, o componenta importanta in functionarea organismului uman

Hormoni o componenta importanta in functionarea organismului uman

Organismul uman este foarte complex, avand nevoie de mai multe componente care sa functioneze armonios pentru ca tu sa te simti bine. Printre acestea se numara si hormonii.

Multe persoane se inteaba ce sunt acestia, mai ales cei care nu au acordat o atentie prea mare starilor pe care le au uneori, gandindu-se ca de vina pentru problemele de sanate sunt alte organe, ceea ce este partial adevarat, deoarece functionarea acestora este influentata de aceste substante denumite exact asa: hormoni.

De multe ori, persoanele care practica anumite sporturi se intereseaza mai mult despre hormoni, mai ales ca acestia au un rol important important in stimularea cresterii masei musculare. Adevarul este ca ei sunt foarte importanti pentru tot organismul uman care are un intreg sistem endocrin care se bazeaza pe aceste substante.

Hormonii sunt una dintre ,,rotitele’’ care fac organismul uman sa functioneze corect, unul dintre rolurilor lor fiind si cel de a regla anumite mecanisme prin intermediul sistemului endocrin.

1.1. Hormonii si unde se gasesc acestia in sistemul endocrin

Exista mai multe tipuri de hormoni, astfel ca acestia se gasesc ,,raspanditi’’ prin organism. Asadar, si sistemul endocrin pe care il compun este destul de complex.  Ei sunt secretati de diverse glande care pot fi localizate in partea inferioara sau superioara a corpului.

Un lucru important de retinut este ca organismul are atat glande cu secretie externa, precum cele lacrimale, dar si interna, astfel ca hormonii sunt secretati de cele din a doua categorie. Asadar, acestia nu se pot gasi decat in interiorul corpului, avand efect direct asupra organelor interne. Cu toate acestea, manifestarile lor pot fi si exterioare. De exemplu, ei influenteaza cresterea in cazul copiilor.

Rolul hormonilor in organism este foarte important, ei putand influenta chiar si starile emotionale, cum se intampla adeseori in cazul celor tiroidieni sau mai bine spus atunci cand glanda tiorida nu mai functioneaza corect.

1.2. Ce sunt hormonii si cum functioneaza?

Cu toate ca exista destul de multe informatii despre ei, multa lume continua sa se intrebe ce sunt hormonii? Cel mai simplu de spus este ca sunt substante care sunt secretate in mod natural de anumite glande numite endocrine, de aici si numele sistemului pe care ei il compun.

Hormonii sunt eliberati direct in sange si sunt directionati spre organele a caror functionare trebuie sa o regleze. Pentru a ajunge la destinatie, acestia sunt ,,purtati’’ de anumite proteine. Este bine de retinut ca cea mai mare influenta a lor este asupra:

  • metabolismului, care are legatura cu cresterea si scaderea in greutate atat la femei, cat si la barbati;
  • dezvoltarii organelor sexuale;
  • cresterii in cazul copiilor;
  • stresului si reactiei corpului la factorii nocivi care creeaza starile emotionale neplacute.

Pe langa acestia, mai exista si hormoni care sunt secretati de anumite formatiuni pe perioade determinate de timp, cum este cazul placentei care sintetizeaza substante specifice in perioada sarcinii.

Asadar, exista hormoni secretati pe durata intregii vieti a omului, dar si in anumite perioade. Ei au un rol foarte important in organismul uman, sistemul endocrin pe care il alcatuiesc fiind unul dintre cele de baza pentru a fi sanatos.

2. Rolul hormonilor in organism

Rolul hormonilor in organism

Rolul hormonilor in organism este unul foarte important, conform informatiilor de mai sus, insa este bine sa retii ca acestia se vor manifesta diferit in functie de:

  • etapa de viata in care se afla un om;
  • anumite evenimente care au loc in viata unei persoane;
  • anumite activitati intreprinse de o femeie sau un barbat.

Acesta este principalul motiv pentru care exista si o clasificare a hormonilor.

Principalele glande care secreta hormoni sunt:

  • hipotalamusul;
  • hipofiza;
  • tiroida;
  • glandele paratiroide;
  • cele suprarenalele;
  • cele genitale.

De asemenea, rinichii si pancreasul secreta si ele hormoni. Exista si posibilitatea ca o glanda sa sintetizeze mai multe substante, astfel incat sa regleze mai multe functii ale organismului.

Desi exista foarte multe informatii despre hormoni, unele sunt accesibile doar in urma unor consultatii de specialitate, acestea fiind realizate de medici specializati in endocrinologie.

De multe ori, sportivii de performanta sau cei pasionati care au facut din activitatile fizice un stil de viata sunt cei care se intereseaza cel mai mult de hormoni, acestia fiind foarte importanti in cresterea masei musculare, mai ales atunci cand sunt asociati si unei diete speciale. Printre acestea, veganismul si keto sunt destul de raspandite.

Atunci cand vine vorba despre hormoni, acestia te pot interesa si din punct de vedere al stresului, multe dezechilibre fiind date de un sistem endocrinologic mai putin functional.

3. Despre hormoni: Aspecte importante despre aceste substante

Despre hormoni Aspecte importante despre aceste substante

Hormonii sunt substante care sunt secretate in mod natural in corpul uman. Cu toate acestea, ei pot fi inlocuiti si cu unele de sinteza atunci cand una din componentele sistemului endocrin nu functioneaza cum trebuie.

De ce este rolul hormonilor in organism atat de important? Deoarece atunci cand un organ nu functioneaza cum trebuie, substanta secretata de glandele endocrine merge si il regleaza.

Exista doua scenarii in care hormonii nu isi indeplinesc sarcinile:

  1. in primul, glandele nu secreta suficienti hormoni;
  2. in cel de-al doilea, secreta prea multi.

Niciunul din aceste scenarii nu este bun, deoarece organismul uman se bazeaza pe un echilibru la care contribuie intr-o mare masura sistemul endocrin prin hormonii sai. Mai mult, secretia acestora este foarte precisa, corpul uman stiind foarte bine de ce are nevoie si cum sa isi regleze mecanismele prin care primeste informatiile de care are nevoie.

La fel ca si alte organe, si sistemul endocrin se poate imbolnavi, ceea ce poate duce la anumite disfunctii. Un alt aspect care trebuie avut in vedere este ca anumite stari emotionale, precum si activitati care suprasolicita corpul pot duce la astdel de dezechilibre.

Acesta este si cazul sportivilor care se pot confrunta cu diverse probleme in momentul in care nu mai inregistreaza progrese. Pentru astfel de stiuatii, exista stimulatoarele hormonale, care au mai multe beneficii, inclusiv asupra unuia dintre cei mai nocivi factori care imbolvanesc oamenii in ziua de azi: stresul.

Pentru a sti daca ai o stare de sanatate optima, pe langa analizele uzuale, poti cere si verificarea anumitor valori ale hormonilor. Acestea depind de cele mai multe ori de:

  • sexul tau, deoarece organismele masculine si feminine produc hormoni in cantitati diferite;
  • stilul de viata;
  • factori genetici, anumite afectiuni putand fi ereditare;
  • varsta.

De asemenea, dezechilibrele pot aparea si brusc, in special in situatii de stres sau in cele in care esti luat sau luata prin surprindere.

3.1. Ce inseamna hormonii pentru organismul uman

Ce inseamna hormonii pentru organismul omului? Acestia sunt functioneaza ca mici agenti care merg si ,,repara’’ functiile sau organele care nu isi indeplinesc rolurile.

Este foarte important de distins ca in timp ce exista mai multe tipuri de hormoni, nu toti se gasesc atat la barbati, cat si la femei. Mai mult, acestia se vor gasi in cantitati diferite in fiecare organism.

Hormonii au rolul de a regla diverse dezechilibre din corp singuri, fara alte intervenii, insa uneori si sistemul endocrin poate da gres, acesta fiind momentul in care trebuie sa te prezinti la medic pentru o consultatie si un set de analize.

Exista mai multi factori care pot determina problemele hormonale, in ziua de azi alimentatia fiind una dintre cele mai mari, mai ales in cazul copiilor. Sendetarimsul observat atat la adulti, cat si la minori este o alta cauza care poate duce la functionarea in parametri mai putin normali a glandelor endocrine, sportul fiind recomandat ambelor categorii de persoane.

Astfel, o alimentatie corecta combinata cu o activitate sportiva chiar si moderata vor ajuta la functionarea corecta a sistemului endocrin si a hormonilor secretate de acesta. Acestea pot fi ajutate si de diverse surse, precum proteinele, antioxidantii, colagenul si chiar aminoacizii care sunt esentiali pentru o sanatate optima.

Exista si o clasificare a hormonilor, astfel ca pentru a putea lua decizii favorabile unui stil de viata sanatos, trebuie sa stii la ce sa te raportezi.

3.2. Tipuri de hormoni

Datorita complexitatii sale, sistemul endocrin este foarte important pentru organismul uman, mai ales ca el poate sintetiza peste 50 de hormoni.

Iata si o clasificare a hormonilor de care se poate sa fi auzit mai frecvent:

  • cortizolul care este produs de glandele suprarenale si care un rol destul de important in reducerea inflamatiilor, precum si a echilibrarii apei si sodiului din organism;
  • adrenalina care este produsa tot de glandele suprarenale si care este un mecanism in reglarea respiratiei si a tenisunii in situatii de stres;
  • hormonii tiroidieni care sunt produsi de glanda cu acelasi nume, iar hipo sau hiperproductia acestora este mai des intalnita la femei care pot suferi diverse dezechilibre;
  • estrogenul este un alt hormon intalnit la femei si care este produs de ovare si care un rol foarte important pentru functionarea normala a sistemului reproducator;
  • la barbati, testosteronul produs in testicule este cel raspunzator de functia sexuala si dezvoltarea normala a sistemului reproducator;
  • dopamina este un alt hormon de care se poate sa fi auzit, acesta fiind produs de hipofiza si care are rolul de a inhiba dezvoltarea prolactinei;
  • prolactina este un hormon produs de hipofiza sau de glanda pituitara si produce lactatia la femeile care au nascut;
  • melatonina este produsa de glanda pineala sau epifiza, iar rolul sau este unul esential, si anume asigura somnul de calitate pe durata noptii;
  • insulina care este produsa de pancreas este raspunzatoare de mentinerea in parametri normali a zaharului din sange, valorile anormale ale acesteia fiind principala cauza a diabetului.

Asadar, exista mai multe tipuri de hormoni, iar clasificarea acestora se poate face in functie de sex, de glanda de care sunt produsi (mai ales ca anumite glande pot elibera mai multe substante care au rol de reglare in organism), precum si de perioadele de timp in care sunt sintetizati, asa cum este cazul femeilor gravide si a celor care au nascut de curand si al caror corp trebuie sa se adapteze in noua postura. Impreuna, ei alcatuiesc sistemul endocrin care este vital in tot ce inseamna buna functionare a organismului uman.

Despre hormoni se poate vorbi foarte mult, fiind un subiect foarte complex, pe de o parte deoarece acestia aclatuiesc sistemul endocrin al unei persoane, iar pe de alta datorita faptului ca ei insisi au roluri foarte bine stabilite si ,,stiu’’ exact ce au de facut atunci cand sunt eliberati.

In concluzie, ce inseamna hormonii? Sunt substante secretate de diverse glande, in unele cazuri, si care au rolul foarte important de a regla anumite functii in organism. Ei formeaza sistemul endocrin care ii elibereaza atunci cand detecteaza valori anormale in diverse organe ale corpului.

Cu toate ca acestia functioneaza dupa mecanisme bine puse la punct, exista si situatii, cauzate de stilul de viata al omului, care pot duce la stricarea echilibrului sistemului endocrin si la instalarea anumitor afectiuni. Exista mai multe tipuri de hormoni, iar pentru a avea o stare de sanatate buna, analizele anulate, sportul si alimentatia sunt factorii care pot contribui la bunastarea unui om.

Sursa foto: Pexels.com


Lasa un comentariu

Te rog sa retii, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.