Stil de viata sanatos – ce implica, care sunt beneficiile si principalele reguli

Alimentatia si sportul joaca roluri esentiale in viata unei persoane. Specialistii au descoperit, in urma unor cercetari, faptul ca un stil de viata sanatos poate sa imbunatateasca nu doar capacitatile si functiile organismului, ci poate prelungi viata. O alimentatie sanatoasa va putea sa imbunateasca si performanta atletica si ajuta la scaderea in greutate, in cazul celor care doresc sa slabeasca. Exista si un stil de viata sanatos, avand la baza nutrienti bogati, pentru cei care doresc sa adere la o dieta de ingrasare.

Un stil de viata sanatos trebuie sa cuprinda mai multe elemente. In acest sens, in cele ce urmeaza, vei afla care este importanta unui stil de viata sanatos, care sunt principalele reguli care ar trebui respectate, alimentele de care trebuie sa te feresti si de ce ar trebui sa implici efortul fizic in acest proces.

Cuprins:

  1. Ce implica un stil de viata sanatos?
  2. Care sunt principalele reguli ale unui stil de viata sanatos si cum pot fi adoptate?
  3. Care sunt beneficiile unui stil de viata sanatos si de ce trebuie sa cuprinda exercitii fizice?

1. Ce implica un stil de viata sanatos?

1. Stil de viata sanatos - femeie care mananca dintr-un bol cu salata

Te-ai gandit vreodata ce ar cuprinde un stil de viata sanatos? Mai inainte de toate, adoptarea lui ar trebui efectuata, cel putin initial, sub supravegherea unui specialist. Motivul este destul de simplu. Exista persoane care doresc sa ajunga la o anumita greutate, iar acest aspect ar putea fi efectuat cu ajutorul unui deficit caloric, dar si prin sport. Cei care vor sa scape de kilogramele in plus pot adopta la un stil de viata sanatos pentru a slabi, care ca contina alimente bogate in nutrienti, minerale, vitamine, proteine si grasimi sanatoase.

1. Stil de viata sanatos - 2 farfurii de legume, fasole, naut, nuci, arahide

Exista o multitudine de diete care pot fi abordate, in acest proces, insa trebuie sa te asiguri ca cea pe care o urmezi este potrivita pentru organismul tau. Specialistii nu recomanda sa adopti diete care ar putea fi agresive pentru metabolismul si, implicit, sanatatea ta. Ar putea sa aiba efecte negative, iar corpul tau ar putea suferi un soc. De aceea, unul dintre principiile de baza ale unei alimentatii sanatoare reprezinta echilibrul, sub toate formele sale (echilibru nutritional, efort fizic dozat, program echilibrat).

1. Stil de viata sanatos - 3 casolete identice cu mancare

Insa, ce inseamna un stil de viata sanatos? Pe langa programul nutritional pe care il are fiecare persoana care doreste sa ii ofere organismului un echilibru sau fiecare sportiv care trebuie sa se mentina, un stil de viata sanatos include si un program de somn adecvat. Odihna este foarte importanta in viata unei persoane, pentru ca organismul sa nu resimta la un grad ridicat oboseala fizica si mentala. De altfel, prin intermediul unui stil de viata sanatos se poate gestiona diferit rezistenta la stres.

1. Stil de viata sanatos - femeie care face cardio la sala

Multi specialisti in domeniu au efectuat cercetari si studii referitoare la modul in care reactioneaza organismul unui om in fata anumitor factori. Obiceiurile nesanatoase si viciile pot sa deterioreze functiile metabolice, in timp - aspect care ar putea favoriza aparitia unor probleme de sanatate. De aceea, este important ca alimentatia sa fie bogata in vitamine si minerale, suplimente care sa sustina buna functionalitate a organismului, dar si sa favorizeze cresterea imunitatii. Indiferent de varsta, specialistii recomanda suplimentarea micronutrientilor din alimentatie cu o gama bogata in vitamine si minerale. Capsulele pot fi ingerate inainte sau dupa masa sau chiar si in timpul antrenamentelor, in cazul sportivilor.

1. Stil de viata sanatos - tanara care alearga pe banda

Un stil de viata sanatos implica o alimentatie bogata in fibre, proteine, grasimi sanatoase, vitamine, minerale si antioxidanti puternici. Persoanele sportive pot integra in alimentatia de zi cu zi proteine sub forma de pulbere sau capsule, iar daca obiectivul central este diminuarea grasimii si potentarea castigului muscular, atunci substantele pot fi aliatele de baza. De altfel, trebuie sa se puna accentul pe tipul de proteina de care are nevoie organismul. De exemplu, exista sapte tipuri de proteine: cea din zer, caseina, proteina din ou, proteina din mazare, amestecul de proteine vegetale, dar si proteina din canepa sau orez. Persoanele care sunt intolerante la lactoza pot ingera proteina din mazare, iar cei care doresc sa isi creasca masa musculara pot opta pentru caseina sau proteina din zer.

In continuare, vei afla o serie de reguli care ar putea fi respectate si care te pot indruma cum sa ai un stil de viata sanatos. De altfel, un stil de viata sanatos prezinta si un program nutritional si de antrenamente care sa contribuie la procesul de transformare prin care doresti sa treci!

2. Care sunt principalele reguli ale unui stil de viata sanatos si cum pot fi adoptate?

2. Un stil de viata sanatos - femeie care sta in maini

Exista o serie de reguli ale unui stil de viata sanatos care pot fi integrate in alimentatia zilnica. Mancarea pentru un stil de viata sanatos trebuie sa contina elementele necesare unei bune functionalitati a organismului. De exemplu, micul dejun poate fi bogat in carbohidrati sau se pot consuma chiar bauturi proteice si energizante, in cazul persoanelor care depun un efort fizic considerabil in timpul antrenamentelor. Astfel de bauturi vor putea sa revitalizeze organismul si sa ofere energia necesara pentru indeplinirea tuturor exercitiilor fizice. Exista si optiunea unei bauturi dietetice, care contine mai putine calorii si care poate fi perfecta in cazul persoanelor care doresc sa scada in greutate. Nivelul de zahar va fi mult mai scazut in cazul bauturilor dietetice. Pentru ca organismul sa nu simta lipsa zaharului, specialistii au reusit sa creeze o formula calitativa si delicioasa pentru aceste bauturi, cu diverse arome de fructe.

2. Un stil de viata sanatos - barbat care ridica o haltera

Totodata, astfel de bauturi proteice sau energizante pot fi consumate in tandem cu anumite suplimente pentru masa musculara, in cazul persoanelor care doresc sa aiba un randament garantat la sala de forta. In acest mod, sportivul va avea mai multa energie pe care sa o consume in timpul antrenamentului. Specialistii in domeniu recomanda consumul unor produse calitative pentru cresterea masei musculare, printre acestea numarandu-se si creatina. Aceasta reprezinta unul dintre cele mai raspandite suplimente in randul persoanelor sportive.

2. Un stil de viata sanatos - 4 casolete identice cu mancare

Cand vine vorba despre alimentatia unui stil de viata sanatos, ar fi ideal sa se ia in considerare si conceptul de „Piramida Alimentara”. Piramida contine cinci grupe esentiale, dar si modul in care ar trebui consumate produsele alimentare. In acest sens, exista urmatoarea ierarhizare, de la baza catre varf:

  • Grupa 1 contine produsele de panificatie, dar si cele bogate in carbohidrati, precum painea, pastele, orezul, cerealele si cartofii;
  • Grupa 2 contine fructele si legumele, cele din care organismul isi extrage cele mai multe vitamine si minerale;
  • Grupa 3 contine lactate, precum branza, iaurtul sau laptele;
  • Grupa 4 are la baza ouale, carnea rosie, pestele si puiul, care contin, la randul lor, un nivel ridicat de proteine;
  • Grupa 5 este reprezentata de produsele bogate in zahar, precum dulciurile, biscuitii, ciocolata si prajiturile – 5% (trebuie sa fie consumate cu moderatie).

2. Un stil de viata sanatos - 2 femei, plan alimentar, avocado

Pentru un stil de viata sanatos, specialistii in domeniul nutritiei recomanda sa se limiteze aportul de alimente care sunt bogate in zahar si grasimi. Este indicat sa se inlature produsele prajite sau care pot fi greu digerabile. Pentru ca digestia sa fie optima, este recomandat consumul de lichide (apa, ceai). 

In plus, se pot consuma alimente si gustari zilnice care sa asigure aportul necesar de nutrienti, dar si care sa sustina „pofta de dulce”. Persoanele care nu doresc sa consume produse cu zahar sau le diminueze considerabil au posibilitatea chiar sa le inlocuiasca. In acest sens, exista batoane proteice, cu diverse arome, care au indulcitori naturali, precum Xylitol, Eritritolul, stevia, zaharul de mesteacan, siropul de agave sau zaharul din nuca de cocos. Toate acestea pot reprezenta o alternativa foarte sanatoasa, care sa asigure sursa zilnica de nutrienti.

2. Un stil de viata sanatos - barbat care taie legume pe tocator

Exista si o serie de reguli pentru un stil de viata sanatos, care ar putea sa stabileasca echilibrul de care organismul are nevoie, pentru a functiona in parametri normali.  Astfel de reguli pot fi adoptate treptat, in cazul persoanelor care doresc sa adere la un stil de viata diferit fata de cel pe care il aveau pana acum. 

Primul pas pe care o persoana ar trebui sa il faca pentru a fi mai sanatoasa reprezinta diminuarea si, in cele din urma, eliminarea totala a anumitor vicii si produse. Medicii nutritionisti sunt printre cei mai mari sustinatori ai unei alimentatii cat mai sanatoase. Acestia ofera o sumedenie de sfaturi pentru un stil de viata sanatos, printre acestea aflandu-se si prepararea individuala a meselor zilnice. Este una dintre regulile care ar putea sa iti asigure aportul necesar de nutrienti din organism. Cu ajutorul unui program nutritional bine pus la punct, se pot calcula caloriile, dar si gramajul de proteine si carbohidrati care trebuie sa fie consumat in fiecare zi.

2. Un stil de viata sanatos - barbat care ridica gantere

O alta regula care poate fi respectata reprezinta conceptul de "meal prep". Ce reprezinta acesta, de fapt? Practic, exista posibilitatea sa iti pregatesti mesele pentru cateva zile, impartindu-le in proportii egale. Prin acest mod poti sa ii asiguri organismului tot ceea ce are nevoie. Se poate pregati planul alimentar pentru 2 sau 3 zile si trebuie sa te asiguri ca utilizezi produse alimentare care nu isi pierd proprietatile, dupa ce sunt gatite. Iata un exemplu de meniu pentru 2 zile prin care se asigura aportul necesar de vitamine, minerale si proteine:

  • Micul dejun - 2 oua fierte, branza cu grasimi reduse, un avocado, 2 felii de paine prajita;
  • Pranz - supa de legume cu 20 de grame de crutoane, 50 de grame de branza slaba cu marar proaspat si o felie de paine prajita;
  • Cina - pui la cuptor sau la gratar (sau peste slab, in functie de preferinte), orez cu legume (ardei gras, morcov);
  • Gustarile (2 pe zi) - banana (bogata in magneziu), bauturi si batoane proteice, iaurt.

Gustarile pot fi si sub forma unor alimente proteice, printre acestea numarandu-se prajiturile cu diverse arome sau shake-ul. Ele pot fi consumate pentru suplimentarea dietei.

In afara acestui exemplu de meniu pentru 2 zile, se pot lua si suplimente pentru sanatate, care sa revitalizeze organismul sau care sa creasca imunitatea. Printre astfel de suplimente se afla cele pentru colesterol, hepatoprotectoarele, colagenul, suplimentele antistres sau cele pentru articulatii si oase. De asemenea, odihna este un punct esential in cadrul unui stil de viata sanatos, iar specialistii recomanda si suplimentele pentru somn.

2. Un stil de viata sanatos - suplimente sub forma de capsule

Promovarea si dezvoltarea unui stil de viata sanatos este esentiala si ar trebui efectuata mai des in randul copiilor. Pentru ca acestia sa aiba o dezvoltare optima, iar organismul sa primeasca nutrientii necesari, ar fi ideal sa se respecte un program alimentar. Daca pana acum ai aflat ce inseamna un stil de viata sanatos, este timpul sa descoperi, mai pe larg, care sunt beneficiile pe care le dobandesti in urma lui.

3. Care sunt beneficiile unui stil de viata sanatos si de ce trebuie sa cuprinda exercitii fizice?

3. Beneficiile unui stil de viata sanatos - mar rosu si centimetru

Pe langa toate aceste aspecte, trebuie sa cunosti si care sunt beneficiile unui stil de viata sanatos. In primul rand, greutatea va fi mentinuta sub control si nu va trebuie sa iti faci griji ca ar putea sa existe dezechilibre in organism. Persoanele care doresc sa scape de kilogramele in plus si sa aiba o viata cat mai activa pot adera la o alimentatie sanatoasa, bogata in nutrienti esentiali.

3. Beneficiile unui stil de viata sanatos - femeie care toarna smoothie in pahar

Tot prin intermediul unui stil de viata sanatos se pot tine la distanta anumite probleme de sanatate. De exemplu, obezitatea, diabetul sau colesterolul ridicat. De asemenea, specialistii in domeniul sanatatii au studiat efectele negative ale unei diete nesanatoase. Au descoperit ca o alimentatie dezechilibrata, cu foarte multe grasimi si zahar, poate sa declanseze boli de inima, oboseala cronica sau poate afecta articulatiilor (din cauza cresterii in greutate). O nutritie si un stil de viata sanatos va imbunatati performanta fizica, memoria si va ajuta la construirea unei stari pozitive in corp. Totodata, diminueaza riscul aparitiei unor probleme intestinale, iar somnul va fi mult mai odihnitor.

Pe langa planul nutritional, este important sa faci miscare. Exercitiile fizice zilnice pot contribui la o stare de bine, la scaderea in greutate sau la mentinerea ei, dar si la construirea masei musculare. In cazul sportivilor, programul de antrenamente trebuie respectat cu strictete, iar planul alimentar trebuie sa fie intocmit in functie de nevoile fiecaruia.

Cand vorbim despre importanta exercitiului fizic pentru un stil de viata sanatos, trebuie sa avem in vedere ca acesta reprezinta un aspect esential in viata oricarei persoane, aducand multiple beneficii pentru sanatatea generala.

3. Beneficiile unui stil de viata sanatos - sportiv pe pista

Asadar, atunci cand te gandesti ce este un stil de viata sanatos, trebuie sa ai in vedere trei elemente principale, si anume: echilibrul nutritional, odihna si exercitiile fizice. Organismul uman are nevoie de nutrienti, vitamine, minerale, proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase pentru a functiona optim, dar si pentru o digestie corecta. 

In cazul persoanelor care fac sport, ar fi ideala gama de suplimente pentru antrenament, prin care se poate energiza si stimula organismul. Sunt recomandate si celor care doresc sa se concentreze si sa isi creasca performanta. Printre aceste suplimente se afla cele pre-workout, recomandate pentru metabolism si vasodilatatie. Este important de stiut ca dieta unui stil de viata sanatos poate contine si astfel de suplimente.

Un stil de viata sanatos se bazeaza pe principii fundamentale care acopera aspectele fizice, mentale si emotionale ale sanatatii. Alimentatia sanatoasa joaca un rol crucial, implicand consumul unei diete echilibrate, bogate in fructe, legume, proteine ​​slabe si carbohidrati complecsi, in timp ce se limiteaza alimentele procesate si grasimile saturate. Activitatea fizica regulata este esentiala pentru mentinerea sanatatii fizice, cuprinzand exercitii aerobice, de forta si de flexibilitate. Odihna adecvata si somnul suficient sunt necesare pentru refacerea si functionarea optima a organismului. Gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia si respiratia profunda, contribuie la sanatatea mentala si emotionala. O mentalitate pozitiva si recunostinta aduc beneficii semnificative, in timp ce evitarea substantelor nocive precum alcoolul si fumatul este esentiala pentru sanatatea generala. Mentinerea relatiilor sociale si conectarea cu ceilalti sprijina sanatatea mentala si emotionala. Monitorizarea regulata a sanatatii si efectuarea controalelor medicale sunt importante pentru depistarea precoce a problemelor de sanatate. Hidratarea adecvata si echilibrul intre munca si viata personala completeaza acest stil de viata sanatos, asigurandu-se ca ne ingrijim in mod corespunzator atat de corpul nostru, cat si de mintea noastra pentru o viata plina de vitalitate si bunastare.

Adoptarea unui stil de viata sanatos va aduce, intotdeauna, o serie de beneficii organismului si, implicit, a calitatii traiului de zi cu zi. Astfel, daca ai in plan sa faci o serie de schimbari care tin de alimentatie si sport, atunci ar fi ideal sa incepi prin diminuarea consumului anumitor produse si sa integrezi sportul in viata ta.

Sursa foto: Pexels.com


Lasa un comentariu

Te rog sa retii, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.