Tot ce trebuie sa stiti despre glutamina!

11 mai 2021

Ce este glutamina?

Glutamina este un aminoacid ce nu face parte din lista celor 9 aminoacizi esentiali. Atunci de ce este atat de popular printre sportivi? 

Glutamina este considerata un aminoacid „esential conditionat”. Asta inseamna ca o persoana inactiva medie, care tine o dieta in general sanatoasa, nu are nevoie de suplimentarea glutaminei. Acest lucru se datoreaza faptului ca glutamina se gaseste in mod natural in alimente precum carnea de vita, pestele, carnea din organe, puiul si chiar fasolea ca acid glutamic.

Deci cine are nevoie de ea? 

Oricine se afla sub orice tip de stres poate beneficia de cantitati crescute de glutamina. Vedeti, glutamina este cel mai abundent aminoacid din organism. Se gaseste in cantitati de 3-4 ori mai mari decat oricare alt aminoacid. Este utilizat in primul rand pentru a asigura performante optime in intestinul subtire, totusi se gaseste si in muschi, piele si organe, cum ar fi rinichii si ficatul. Stresul din interiorul corpului rezulta de obicei intr-o leziune a pielii sau a muschilor sau durere interna, in aceste situatii inseamna ca aveti nevoie crescuta de glutamina.

Amintiti-va ca antrenamentul de rezistenta creeaza mici leziuni in muschi si stim ca dupa antrenament, nivelurile de glutamina din corp sunt reduse.

Glutamina are, de asemenea, beneficii pentru sistemul nostru imunitar. Amintiti-va ca tocmai am spus ca glutamina este utilizata pentru performanta optima a intestinului subtire. Ei bine, ghiciti de unde provine majoritatea bunei functionari a sistemului nostru imunitar? Ati ghicit, este intestinul nostru subtire.

De cata glutamina avem nevoie?

Ca in cazul oricarui supliment, este esential sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a-l incorpora in aportul zilnic. Amintiti-va ca urmatorul sfat este doar un ghid general pentru individul mediu ca si nivel de antrenament. Se recomanda ca persoanele sa ia intre 1-5 grame de glutamina in fiecare zi.

Multi culturisti iau mai mult de 5 grame de glutamina pe zi, ceea ce este bine, cu toate acestea, daca utilizati cantitati mai mari, este important sa maximizati absorbtia pentru a reduce risipa.

Cum ar trebui sa iau glutamina?

Cel mai bun mod de a maximiza absorbtia oricarui nutrient sau supliment este sa il luati atunci cand corpul are cea mai mare nevoie de el. Ideal este luati dimineata si imediat dupa antrenament. Alte momente benefice ar fi cu 1 ora inainte de antrenament si inainte de culcare.

Este glutamina un ajutor dupa antrenament?

Suprasolicitarea ne poate afecta pe toti la un moment dat. Acest lucru se intampla atunci cand corpul dumneavoastra este epuizat, iar rezultatele inceteaza sa vina. Suplimentarea cu glutamina, impreuna cu odihna si alimentatia sanatoasa pot ajuta la repararea tesuturilor deteriorate care rezulta din supraantrenare si va pot readuce pe drumul cel bun.

La ce sa va asteptati?

Glutamina nu este ca un supliment pe baza de cafeina sau un supliment de ardere a grasimilor unde puteti simti un rezultat imediat dupa consum. Efectele administrarii glutaminei pe care le puteti astepta sunt recuperarea crescuta dupa antrenament, cu scaderea DOMS (debut intarziat al durerii musculare). Dincolo de aceasta, efectele nu sunt, in general, observate, dar ele sunt prezente, cum ar fi rezistenta crescuta la boli si o scadere a procesului de descompunere musculara.

Efecte secundare?

Nu s-au raportat incidente de toxicitate la suplimentarea cu glutamina. Efectele secundare observate la consumul excesiv au fost constipatia si senzatia de stomac deranjat.

Ce suplimente mai pot consuma alaturi de glutamina?

Glutamina este un supliment de baza si poate fi folosit cu succes alaturi de urmatoarele suplimente: 

  • Proteine ​​din zer
  • Uleiuri Omega 3 (EPA/DHA)
  • Creatina (in cicluri de 6 saptamani)
  • Multivitamine

Cu un sprijin puternic atat din studiile stiintifice, cat si din dovezile anecdotice, glutamina a devenit unul dintre cele mai populare suplimente de pe piata in prezent. Cu siguranta merita incercat.

Sursa: bodybuilding.com

Text tradus de Andrei Tescut


Lasa un comentariu

Te rugam noteaza, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.