Mancarea sanatoasa nu mai trebuie sa fie considerata drept o "povara", ci trebuie sa ne conturam un adevarat un stil de viata sanatos, pe care sa-l urmam in fiecare zi si care sa ne asigure tot confortul de care avem nevoie. Poate fi extrem de delicios sa mancam sanatos, chiar daca perceptia initiala este cu totul alta. Important este sa ne conturam un plan alimentar care sa corespunda nevoilor si gusturilor noastre personale, iar restul va decurge de la sine. Asadar, fulgii de ovaz joaca un rol foarte important in acest proces. Sunt foarte deliciosi, daca stim cum sa-i preparam, sunt extrem de sanatosi, ba chiar printre cele mai recomandate cereale, si, nu in ultimul rand, sunt perfecti si pentru sportivi, intrucat asigura o cantitate mare de proteine si de fibre.
In continuare, iti vom oferi cele mai sanatoase retete de ovaz si te vom invata cum sa le prepari pas cu pas. Uneori, mancarea sanatoasa este mai la indemana decat ne-am putea imagina, trebuie doar sa ne documentam despre aceste lucruri si sa ne cream un adevarat stil de viata, nu doar o simpla dieta.
Cuprins:
1. Retete sanatoase cu ovaz - beneficiile fulgilor de ovaz
2. Retete de ovaz proteic - retete sanatoase folosind fulgii de ovaz
3. Ovaz cu proteine - mod de preparare
1. Retete sanatoase cu ovaz - beneficiile fulgilor de ovaz
Fulgii de ovaz sunt esential de consumat in orice dieta echilibrata si sanatoasa. Probabil ca, de-a lungul timpului, ai intalnit si tu anumite zvonuri care spuneau faptul ca acestia au multe calorii, deci ingrasa. Intr-adevar, 100 g de fulgi de ovaz au aproximativ 390 de calorii, insa aici exista si o parte buna. Acestia contin doar proprietati bune pentru corpul uman, fiind bogati in proteine, carbohidrati buni si fibre. Mai mult, datorita numarului ridicat de calorii, fulgii de ovaz te vor ajuta sa te ridici de la masa mai satul mult mai devreme, decat o faceai inainte. Acestia mai au si capacitatea de a-ti oferi satietate pentru foarte mult timp, mai ales daca ii combini cu alte alimente cheie, precum ar fi banana, proteina sau chiar laptele.
Asadar, beneficiile ovazului nu se opresc aici. Acesta este un bun ajutor al sistemului imunitar, pe care il mentine sanatos, dar ajuta foarte mult si sistemul cardiovascular. Fulgii de ovaz scad nivelul colesterolului din organism, fiind capabili, de asemenea, sa mentina in frau aceasta problema, acolo unde exista deja. Mai mult, fulgii de ovaz au capacitatea minunata de a limita producerea insulinei in corpul uman. Asadar, persoanele care sufera de diabet tip 2 pot sa-si tina in frau zaharul din organism daca consuma regulat preparate bazate pe acest alimente. Atentie, insa - nu trebuie adaugat zahar in plus, pentru ca beneficiile ovazului vor fi astfel reduse considerabil sau anulate.
Cine nu isi doreste o piele ferma si cat mai fina? Ei bine, consumul regulat de fulgi de ovaz poate contribui considerabil la rutina de ingrijire a pielii. Acestia sunt plini de elemente minune, precum calciul, magneziul, fierul, dar si alte minerale de acest tip, care ajuta la regenerarea si hidratarea intregului corp. Ovazul trebuie sa fie administrat pe cale orala, caci acesta este subiectul nostru de baza, insa trebuie sa stii ca extrem de multe produse cosmetice au printre ingredientele principale ovazul.
Un alt beneficiu important al fulgilor de ovaz este faptul ca ne ofera o doza mare de energie. Asadar, daca iti doresti sa ai o zi productiva sau daca pur si simplu urmeaza sa mergi la sala de fitness, atunci ar fi ideal sa-ti prepari o portie de ovaz proteic, care te va tine satul pentru mult timp si care iti va da starea de spirit necesara pentru a-ti duce toate planurile la capat. De asemenea, consumat impreuna cu alte alimente, precum fructele, ovazul isi va da un boost si mai mare de energie, de care corpul uman are nevoie, de altfel, in fiecare zi. Pentru a fi productivi, avem nevoie de energie, insa corpul nu poate produce singur acest "carburant", astfel incat trebuie sa-l ajutam si sa-i asiguram toti nutrientii esentiali de care are nevoie.
Nu in ultimul rand, daca vorbim de toate valorile nutritionale pe care 100 de grame de fulgi de ovaz le contin, si aici sumele sunt destul de generoase. Vorbim de mangan, in proportie de 24% din doza zilnica recomandata, 52% fosfor, 44% magneziu, cupru, 31%, fier si zinc, in proportie de 26%, regasim si potasiu, intr-un procent de 12% si calciu 5%. Cand vine vorba insa de vitamine, putem vorbi despre vitamina B1, B9, B5, B2 si B3, care sunt si ele continute in procente destul de generoase.