L-carnitina: ce este si ce beneficii prezinta acest supliment asupra corpului tau

L-carnitina

Carnitina este cunoscuta de majoritatea oamenilor ca fiind un supliment nutritiv, care se utilizeaza cu precadere de cei pasionati de fitness, care doresc sa slabeasca si sa isi dezvolte masa musculara. Un aspect important de mentionat este reprezentat de faptul conform caruia carnitina se gaseste in mod natural in organism si in anumite alimente, iar beneficiile acesteia nu sunt rezervate doar celor care practica sport, ci poate avea efecte pozitive si in alte situatii.

Daca vrei sa ai grija de organismul tau si sa ai mereu energie, atunci acest articol este pentru tine. Citeste mai departe si descopera ce este si ce rol are carnitina in organism, care sunt beneficiile, efectele adverse si contraindicatiile acesteia, informatii despre modul de administrare, precum si de cate  tipuri este si in ce alimente se regaseste.

Cuprins

1. Carnitina – Informatii generale

    1.1. Ce este carnitina?

    1.2. La ce ajuta carnitina?

    1.3. Tipuri de carnitina

    2. Carnitina – beneficii pentru organism
    3. Carnitina – efecte adverse si contraindicatii
    4. Cand se ia carnitina si care este modul de administrare?
    5. Surse de L-carnitina

      1. Carnitina – Informatii generale

      1. Carnitina- suplimente nutritive, fructe, legume

      L-carnitina este un aminoacid care poate fi produs in mod natural in organism sau care poate fi obtinut prin consumul de anumite alimente, dar in special carne. Pe langa prezenta carnitinei in mod natural in corp sau alimente, aceasta este disponibila si sub forma de suplimente nutritive, motiv pentru care se poate administra atunci cand este necesar. Carnitina reprezinta numele generic al combinatiei de compusi chimici l-carnitina, acetil l-carnitina si propionil- l-carnitina.

      1.1. Ce este carnitina?

      L-carnitina reprezinta un derivat de aminoacid si se gaseste in corpul uman in mod natural. Aceasta poate fi administrata si sub forma de supliment, in special atunci cand se doreste scaderea in greutate si cresterea masei musculare. Pentru ca organismul uman sa produca suficienta carnitina, este necesara asimilarea corespunzatoare a vitaminei C, responsabila de producerea l-carnitinei din doi aminoacizi, si anume lizina si metionina.

      In jur de 98% dintre depozitele de l-carnitina se regasesc la nivelul muschilor, in timp ce restul se afla in ficat si sange. Aceasta prezinta multe beneficii asupra sanatatii, ajutand la sporirea dezvoltarii mitocondriilor si mentinerea acestora intr-o stare optima. Mitocondriile joaca un rol semnificativ in ceea ce priveste impiedicarea aparitiei bolilor odata cu inaintarea in varsta, dar nu numai.

      1.2. La ce ajuta carnitina?

      Carnitina joaca un rol esential in organism privind productia de energie. Aceasta este responsabila de acest aspect datorita faptului ca transporta acizii grasi in celulele din organism, mai exact in mitocondriile acestora, care sunt denumite si uzinele de energie ale celulei. Prin urmare, aceste mitocondrii ajuta la arderea acizilor grasi si transformarea acestora in energie.

      1.3. Tipuri de carnitina

      O alta informatie importanta pe care este indicat sa o cunoasca cat mai multa lume este reprezentata de faptul ca exista mai multe tipuri de carnitina, iar printre cele mai comune se afla:

      L-carnitina – Aceasta forma de carnitina este produsa de catre corpul uman, atunci cand in organism exista suficienta vitamina C. L-carnitina se utilizeaza pentru suplimentele administrate de catre sportivi  si sustine procesul de recuperare a masei musculare in urma antrenamentelor.

      Acetil-L-carnitina – Aceasta forma trece printr-un proces de acetilare, datorita caruia ajunge la creier si are rol in amelioarea bolilor neurodegenerative.

      L-carnitina Tartrat – Prezinta o absorbtie superioara in corp datorita atasarii de acidul tartric

      Propionil-L-carnitina – Este o forma utilia in tratarea problemelor cardiovasculare datorita faptului ca ajuta la cresterea oxidului nitric si imbunatatirea fluxului sanguin.

      D-carnitina – Aceasta forma este inactiva si poate provoca o deficienta de carnitina in cazul in care este inhibata absorbtia celorlalte forme de carnitina in organism.

      2. Carnitina – beneficii pentru organism

      2. Carnitina - barbat, sala, gantere

      L-carnitina prezinta o serie de beneficii asupra organismului, care nu pot fi trecute cu vederea. Desi, in general, este cunoscuta si utilizata drept supliment pentru slabire datorita rolului sau, aceasta are mai multe efecte benefice in afara arderii grasimilor din organism. Astfel, principalele beneficii ale l-carnitinei sunt:

      Arderea grasimilor din organism

      L-carnitina este un element important in procesul de ardere al grasimilor, fiind considerata un accelerator metabolic. Acest lucru este posibil datorita modului prin care aminoacidul transporta grasimile catre mitocondrii care, mai apoi, le utilizeaza pe post de combustibil pentru buna functionare a organismului.

      Cresterea andurantei

      Avand in vedere ca l-carnitina are un rol esential in productia de energie, aceasta este utilizata de catre sportivi pentru cresterea andurantei si imbunatatirea nivelului de energie. Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, in urma administrarii de l-carnitina atletilor inainte de antrenamente, anduranta acestora a crescut considerabil.

      Protejarea musculaturii

      Dincolo de cresterea andurantei, acest supliment sprijina si procesul de slabire, protejand insa musculatura. Astfel, in urma exercitiilor fizice desfasurate, muschii sunt protejati, iar daunele musculare care pot aparea sunt prevenite. Totusi, daca ai in vedere acest scop, tine cont de faptul ca pe langa ajutorul oferit de catre acest supliment, este necesara si o dieta si un antrenament pe masura, astfel incat sa ai un stil de viata echilibrat.

      Imbunatatirea functiilor creierului

      Dincolo de beneficiile pe care le are l-carnitina pentru organism, aceasta prezinta efecte pozitive si pentru starea de sanatate generala, avand implicatii asupra imbunatatirii functiei creierului. De asemenea, in urma anumitor cercetari, s-a demonstrat ca acest supliment poate imbunatati memoria in cazul celor care sufera de Alzheimer.

      Reglarea nivelului de zahar din sange

      L-carnitina poate reprezenta un ajutor in ceea ce priveste combaterea rezistentei la insulina prin mentinerea unui nivel optim de zahar in sange. Asadar, daca te confrunti cu astfel de afectiuni, este indicat sa vorbesti cu un medic specialist, care sa te indrume in acest sens si sa iti propuna o schema de tratament corespunzatoare.

      Sustinerea sistemului imunitar

      L-carnitina are rol in imbunatatirea functiei imunitare prin stimularea celulelor din sistem sa functioneze ca celule sangvine care apara organismul de infectii, proces ce are loc prin degenerarea elementelor straine care patrund in corpul uman.

      In afara de toate aceste beneficii, s-a demonstrat ca l-carnitina are rol si in combaterea infertitlitatii masculine, anumitor afectiuni cardiovasculare, cresterea densitatii osoase, reducerea colesterolului, precum si in imbunatatirea functiei hepatice, atat timp cat este administrata corespunzator in urma recomandarilor unui medic specialist, care a analizat starea de sanatate.

      3. Carnitina – efecte adverse si contraindicatii

      Desi suplimentele cu l-carnitina prezinta beneficii pentru sanatate, exista situatii in care acestea pot genera anumite efecte neplacute. Aceste situatii se intalnesc in majoritatea cazurilor atunci cand este depasita doza recomandata de administrare, in urma consultarii cu un specialist. Asadar, o administrare necorespunzatoare poate conduce la experimentarea unor simptome precum greata, diaree, crampe si alte afectiuni gastrointestinale.

      In ceea ce priveste contraindicatiile, acest supliment nu este indicat persoanelor care au risc de boli cardiovasculare din cauza faptului ca este responsabila de cresterea fluxului sanguin si in anumite cazuri poate amplifica efectele altor medicamente administrate cu rolul de a mentine sub control vasele de sange si prin urmare, sanatatea inimii.

      O alta contraindicatie a suplimentului se aplica si in cazul celor care sufera de hipotiroidism sau ciroza alcoolica. De asemenea, avand in vedere ca acest supliment nu este reglementat, nu exista studii concrete conforma carora sa poate fi administrat fara probleme si de femeile insarcinate. In astfel de cazuri, este necesara consultarea unui medic specialist, care in urma anumitor analize sa recomande sau nu utilizarea l-carnitinei drept supliment nutritiv.

      4. Cand se ia carnitina si care este modul de administrare?

      Nivelurile de l-carnitina din organism sunt influentate de alimentatie si nivelul de energie pe care il produce corpul tau, asadar valorile l-carnitinei difera de la o persoana la alta. Spre exemplu, in cazul persoanelor care au un stil de viata vegan sau vegetarian, valoarea l-carnitinei va fi mult mai redusa fata de cea a persoanelor care consuma in mod regulat produse de origine animala. In acest context, veganii si vegetarienii sunt o categorie de oameni carora administrarea de suplimente cu l-carnitina le poate face mult bine, insa este recomandata consultarea unui specialist in nutritie, astfel incat suplimentele sa fie alese si luate in mod adecvat.

      O alta categorie de persoane pentru care sunt potrivite suplimentele cu l-carnitina este reprezentata de catre sportivi si de persoanele care au un stil de viata foarte activ. Datorita beneficiilor pe care le are acest supliment, cei care isi doresc sa fie energici, sa slabeasca si sa isi creasca masa musculara, pot lua l-carnitina. Desigur, administrarea acesteia este indicata atunci cand este mentinut un stil de viata sanatos din toate punctele de vedere. In caz contrar, efectele benefice ale acesteia s-ar putea sa nu fie pe masura asteptarilor.

      Dincolo de toate aceste aspecte, suplimentele cu l-carnitina pot fi de foarte mare ajutor si in cazul persoanelor in varsta. Avand in vedere ca odata cu inaintarea in varsta exista riscul sa apara diverse boli, precum ar fi ciroza hepatica sau afectiuni ale rinichilor, nivelul de carnitina din organism s-ar putea sa fie scazut, persoanele respective confruntandu-se cu un deficit. Ca in cazul oricaror alte probleme de sanatate, este necesara consultarea unui medic specialist inainte de luarea oricarei decizii privind administrarea de suplimente.

      In ceea ce priveste modul de administrare, acesta poate sa difere de la caz la caz, insa daca te numeri printre persoanele sportive care au un stil de viata sanatos, specialistii nutriland.ro recomanda consumul a 1g -3 g per servire, fiind ideal ca acesta sa se faca dimineata pe stomacul gol inainte de a face exercitiile fizice zilnice. Asadar, administrarea oricarui supliment trebuie sa fie facuta in urma unei documentari detaliate si tinand cont de sfaturile specialistilor in nutritie sau a medicilor specialisti atunci cand in istoricul de sanatate sunt prezente anumite afectiuni in organism.

      De asemenea, suplimentele nutritive cu l-carnitina trebuie alese cu mare atentie de la furnizori de incredere. In acest sens, magazinul nutriland.ro are o experienta de peste 10 ani in domeniu si pune la dispozitie o gama larga de suplimente, printre care se numara si carnitina. Daca ai multe semne de intrebare privind produsele pe care sa le alegi, atunci consilieriii in nutritie din echipa nutriland.ro te pot ajuta sa alegi exact ceea ce ti se potiveste in functie de nevoile pe care le ai. Asadar, daca ai orice neclaritati, nu ezita sa le deslusesti inainte de a face orice fel de achizitie.

      5. Surse de L-carnitina

      5. L-carnitina - peste, legume, seminte

      Dupa cum am mai mentionat, aminoacidul l-carnitina poate fi obtinut atat din surse naturale, cat si din suplimentele special create cu acest scop. In afara de suplimente, care sunt de mare ajutor in ceea ce priveste asimilarea carnitinei, aceasta se poate gasi si in diverse alimente precum:

      • Carnea de vita, porc si pui
      • Peste
      • Lapte integral
      • Paine integrala
      • Sparanghel
      • Branzeturi (in special Cheddar)
      • Alte produse alimentare

      Daca ai o alimentatie echilibrata si bogata in vitamine si minerale, exista sansa sa obtii destula l-carnitina pentru asigurarea proceselor care contribuie la formarea energiei. Insa, avand in vedere ca uneori alimentatia nu este indeajuns pentru a sustine anumite aspecte ce tin de santate, varianta de administrare a suplimentelor special create cu l-carnitina este binevenita.

      In concluzie, l-carnitina este un supliment cu multiple beneficii pentru organism, de care te poti bucura la maximum atat timp cat ai un stil de viata sanatos din toate punctele de vedere. Daca iti doresti sa achizitionezi suplimente cu l-carnitina, ai in vedere ca acestea sa fie de calitate si tine cont de sfaturile unui specialist in nutritie pentru a face cea mai buna alegere si a le administra corespunzator. In acest fel, vei reusi sa te bucuri de viata din plin datorita starii tale optime de sanatate.

      Sursa foto: Pexels.com, Freepik.com.


      Lasa un comentariu

      Te rog sa retii, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

      Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.