Trosnitul oaselor la adulti si copii – ce reprezinta zgomotele articulare bruste si cum ne afecteaza sanatatea sistemului articular?
Se intampla des ca dupa cateva ore de lucru continuu la birou, sa ne intindem si sa auzim articulatiile trosnind. In cele mai multe situatii, trosnitul oaselor nu este daunator si poate chiar oferi o senzatie de relaxare si destindere. Pe de alta parte, atunci cand trosnesc oasele si simtim durere sau disconfort, sau simtim una sau mai multe articulatii intepenite, poate fi un semnal ca trebuie sa mergem la medic.
Trosnitul oaselor, denumit si crepitus articular, face referire la acele zgomote bruste produse de articulatii, fie in momentul in care ne punem in miscare, fie atunci cand fortam o articulatie sau facem o miscare care presupune o intindere mai ampla.
Articulatiile care trosnesc cel mai frecvent sunt cele ale genunchilor, umerilor, coatelor, dar si coloana cervicala, adica cea din zona gatului. Trosnirea genunchilor, de exemplu, este intalnita frecvent la adulti si are la baza o degradare usoara naturala a cartilajelor care face ca articulatiile sa trosneasca mai des, fara a fi neaparat ceva grav. Totusi, cand trosneste genunchiul si simtim durere, atunci este posibil sa fie necesara opinia unui medic specialist.
Cuprins:
- Ce inseamna trosnitul oaselor si de ce se aud aceste zgomote articulare?
- De ce trosnesc oasele - cele mai importante cauze patologice care stau la baza trosnitului oaselor
- De ce trosnesc articulatiile la copii si la bebelusi?
- Imi trosnesc oasele! Cand stiu daca am nevoie de tratament specializat?
- Trosnitul oaselor - prevenirea si abordarea non-invaziva a crepitusului articular dureros
- Zgomote articulare - metode prin care ne putem mentine articulatiile sanatoase
1.Ce inseamna trosnitul oaselor si de ce se aud aceste zgomote articulare?
Cand nu este insotita de durere sau disconfort, trosnirea articulatiilor este normala si nu este un motiv de ingrijorare. Desi inca se mai fac studii pentru a dovedi exact cauza pentru care trosnesc articulatiile, exista deja unele explicatii simple. Prima ar fi ca in interiorul articulatiilor sunt prezente cantitati variate de lichid, numit lichid sinovial, dar si cantitati mici de oxigen sau aer. Scopul lichidului sinovial si al aerului este sa protejeze articulatiile si sa previna frecarea directa a suprafetelor cartilajelor una de cealalta. Presiunea exercitata pe o articulatie face ca aerul si lichidul din interior sa se miste brusc. In procesul de migrare in interiorul articulatiilor, bulele de aer si lichidul articular pot produce zgomote de intensitati diferite. O alta explicatie este ca zgomotul este dat de formarea unor cavitati sau goluri de aer ca urmare a separarii bruste a doua suprafete.
Totusi, cand trosnesc genunchii, coloana sau oricare alte articulatii si simtim durere sau disconfort, cel mai probabil la baza este o problema medicala ortopedica sau reumatologica. Cartilajul articulatiilor sanatoase are o suprafata lucioasa si neteda. Pe masura ce inaintam in varsta, aceste cartilaje se degradeaza, suprafetele pot deveni aspre si pot trosni la miscari simple. Artrita, de asemenea, evolueaza cu degradarea cartilajelor articulare si este una dintre cele mai frecvente cauze ce stau la baza trosnitului oaselor la adulti.
2. De ce trosnesc oasele - cele mai importante cauze patologice care stau la baza trosnitului oaselor
Deteriorarea cartilajului sta la baza celor mai multe boli articulare care evolueaza cu crepitus articular dureros. Pe langa tratamentul specific prescris de medicul ortoped sau reumatolog, sanatatea articulara poate fi protejata cu suplimente pentru oase si articulatii. Cele mai multe suplimente au putine contraindicatii, au o compozitie naturala si sunt recomandate de catre kinetoterapeuti, osteopati sau medici de specialitate. Dintre cele mai importante suplimente naturale care sustin sanatatea articulara, amintim acizii grasi esentiali Omega 3 si 6, condroitina si glucozamina, MSM (metilsulfonilmetan), acidul hialuronic, colagenul si vitamina C. Mineralele sunt de asemenea importante pentru sanatatea sistemului osos, iar acestea includ calciul cu vitamina D3 si magneziul. Suplimentele de turmeric si piper negru sunt si ele cunoscute in lumea intreaga pentru efectele lor benefice pentru sanatatea articulara. Desi o alimentatie sanatoasa poate fi suficienta pentru preluarea celor mai multi nutrienti din hrana, se intampla des sa sarim peste mese. In acest caz, suplimentele alimentare ne pot veni in ajutor.
Osteoartrita sau artrita este o afectiune in care cartilajul se deterioreaza, lasand suprafetele osoase neprotejate. Cand acestea se ating si se freaca intre ele, apare inflamatia si durerea de diferite intensitati. Prin miscare, capetele osoase care ar fi trebuit sa fie acoperite de cartilaj, se freaca intre ele si se macina, provocand durere importanta si rigiditate, care de obicei se agraveaza in timpul activitatilor.
Sindromul patelofemural, cunoscut si sub numele de genunchiul alergatorului, este un raspuns des intalnit la intrebarea de ce trosnesc genunchii. Acest sindrom evolueaza cu crepitus si durere in spatele rotulei. Acesta apare de cele mai multe ori atunci cand facem brusc miscare mai multa, insemnand alergat sau sarituri si este mai des intalnit la femei decat la barbati. Daca te-ai apucat de curand de sport mai intens si te intrebi de ce trosneste genunchiul, ei bine, sa stii ca e posibil sa suprasoliciti articulatia sau sa faci unele miscari gresite.
Rupturile cartilajelor pot de asemenea cauza crepitus articular. Acestea sunt des intalnite in randul sportivilor si de regula apar ca urmare a unor miscari gresite. Rupturile de cartilaj pot sa mai apara in urma unor accidente.
De ce ma simt mai bine atunci cand imi trosnesc oasele?
De cele mai multe ori, nu este rau sa facem articulatiile sa trosneasca in mod intentionat. Este important totusi ca miscarile pe care le facem, sa fie unele corecte si care sa nu forteze o articulatie. De exemplu, trosnirea gresita a oaselor coloanei, poate duce la tensionarea muschilor, care de cele mai multe ori este insotita de durere sau chiar blocarea unei grupe de muschi si articulatii. In situatii mai grave, trosnirea gresita a coloanei poate fi urmata de compresiuni pe nervi, dureri importante sau chiar dificultati de miscare.
Pe masura ce inaintam in varsta, problemele articulare pot fi o adevarata problema care ne limiteaza capacitatea de miscare si ne afecteaza viata de zi cu zi. Un diagnostic corect si precoce al crepitusului si durerilor articulare poate fi asociat cu un prognostic mai bun si cu o sansa de recuperare completa. Dintre cele mai importante metode de diagnostic disponibile la ora actuala si care ne pot spune exact de ce pocnesc genunchii sau de ce trosneste coloana sunt cele imagistice avansate, cum sunt tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN) si artroscopia. Alte metode de diagnostic care pot oferi informatii pretioase despre integritatea si structura articulatiilor sunt ecografia si radiografia.
3.De ce trosnesc articulatiile la copii si la bebelusi?
In cazul bebelusilor, desi pocnitul articulatiilor poate fi un motiv de ingrijorare pentru parinti, pocnitul oaselor este totusi un fenomen normal. La copiii mici, crepitusul apare atunci cand tesuturile moi sau tendoanele interactioneaza cu cele dure , adica cu oasele. Ca la adulti, la bebelusi pocnesc oasele coloanei vertebrale, umerilor, genunchilor si gleznelor.
Este totusi important sa stim de ce trosnesc oasele la bebelusi, deoarece acestia pot suferi de anumite afectiuni articulare grave, cum sunt displaziile de sold. Astfel, in cazul bebelusilor carora le trosnesc oasele soldurilor, este vital sa cerem o consultatie de specialitate. Displaziile de sold la bebelusi sunt afectiuni congenitale si necesita interventie specializata precoce. Din fericire, la ora actuala, ecografia de sold face parte din monitorizarea de rutina a bebelusilor nou nascuti, astfel incat orice anomalie de dezvoltare poate fi depistata din timp.
In cazul copiilor de varste mai mari, coloana vertebrala sau articulatiile umerilor pot pocni din cauza unor pozitii defectuoase in banca.
4.Imi trosnesc oasele! Cand stiu daca am nevoie de tratament specializat?
Asa cum a fost mentionat anterior, trosnitul oaselor este normal. Totusi, atunci cand aceste zgomote articulare sunt insotite de durere sau disconfort de orice natura, este indicat sa mergem la medic pentru o consultatie ortopedica sau reumatologica de specialitate. Zgomotele articulare la bebelusi pot, de asemenea, sa fie insotite de simptome care sa creeze disconfort de diferite grade si atunci, si in cazul lor, se impune un tratament specific.
Durerea, inflamatia, umflarea articulatiior, roseata si temperatura locala crescuta sunt simptome ce pot aparea ca urmare a unor traumatisme, afectiuni inflamatorii, boli degenerative, autoimune sau chiar bacteriene. Netratate la timp, bolile articulare pot duce la degradarea iremediabila a cartilajului oaselor. Astfel, o consultatie de specialitate cat mai rapida poate preveni instalarea unor leziuni permanente, care pot cauza disconfort si dureri toata viata.
5.Trosnitul oaselor - prevenirea si abordarea non-invaziva a crepitusului articular dureros
Trosnirea articulatiilor de catre un osteopat sau kinetoterapeut poate reda o mobilitate mai mare articulatiilor. Mai mult, un kinetoterapeut de poate ajuta nu doar sa intelegi mai bine de ce trosneste coloana vertebrala si de ce trosnesc articulatiile in general, dar si sa faci acest lucru intr-un mod care sa nu fie periculos. Trosnirea intentionata a coloanei vertebrale de catre o persoana fara pregatire in acest sens poate avea efecte secundare foarte grave. Spatiile dintre vertebrele coloanei, in special coloana cervicala, sunt usor de pocnit. Totusi, miscarile gresite sunt extrem de periculoase si pot face ca ligamentele dintre spatiile intervertebrale sa devina instabile si sa cauzeze dureri importante. Coloana care trosneste si care este insotita de dureri sau miscari limitate poate avea urmari destul de grave. In astfel de situatii, evaluarea de catre un medic specialist, precum si diagnosticul imagistic, sunt obligatorii.
Efectuarea unui program de miscare sustinut si corect, efectuat acasa sau la sala, sub indrumarea unui instructor, cel putin in prima faza, poate avea efecte benefice atat pe termen lung, cat si scurt.
Alte metode non-invazive care pot preveni crepitusul articular includ bandajele, bretelele si atelele medicale. Acestea pot ajuta la pastrarea unei pozitii corecte, in special atunci cand trosneste coloana vertebrala sau umarul. Genunchierele si cotierele medicale pot ajuta la alinierea genunchiului sau cotului, in cazul leziunilor minore, astfel incat recuperarea sa fie una mai rapida si corecta.
Ortezele personalizate sunt indicate de regula in afectiuni mai grave sau care presupun o perioada mai indelungata pentru recuperare. Acestea pot veni sub forma unor insertii speciale pe incaltamite, care stabilizeaza piciorul sau articulatia genunchiului. Ortezele personalizate sunt foarte eficiente in ameliorarea durerilor si ofera un grad de libertate mai ridicat persoanei afectate.
Pentru ameliorarea durerii, este bine sa urmam un tratament prescris de catre un medic specialist, mai ales ca, in cele mai multe cazuri, se discuta de o problema pe termen lung. Inflamatia si durerile articulare nu raspund mereu la analgezicele obisnuite si, de cele mai multe ori, necesita un tratament mai elaborat cu anti-inflamatoare. Din pacate acestea sunt asociate cu efecte adverse destul de importante si trebuiesc luate dupa o schema si un orar strict. Mai mult, durerile articulare cauzate de boli autoimune necesita un tratament specializat si care impune in mod obligatoriu o monitorizare atenta a pacientului.
6.Zgomote articulare - metode prin care ne putem mentine articulatiile sanatoase
Acest lucru este valabil atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Excesul ponderal exercita o presiune mai mare asupra articulatiilor genunchilor, gleznelor, soldurilor si a spatelui, favorizand degradarea cartilajului articular. Desi poate parea exagerat, fiecare kilogram de tesut adipos in plus are echivalentul a patru kilograme de presiune suplimentara asupra articulatiilor. Prin atingerea si mentinerea unei greutati optime, se poate limita stresul exercitat asupra articulatiilor si se poate reduce riscul de degradare a cartilajelor in timp.
Miscarea de intensitate moderata zilnica
Miscarea zilnica are o multime de beneficii, printre care si cresterea mobilitatii articulare. In cazul persoanelor care lucreaza preponderent sau exclusiv la birou, este esential ca acestea sa faca pauze dese, sa se miste si sa faca macar cativa pasi. Daca drumul spre serviciu si inapoi acasa poate fi facut pe jos sau cu bicicleta, cu atat mai bine.
Alte exercitii cu impact redus cum sunt inotul, intinderile si miscarea la sala pot fi utile in mentinerea unei greutati optime si a mobilitatii articulare. Exercitiile fizice si antrenamentele de forta pot contribui la construirea unei mase musculare mai puternice, care sa ofere sustinere si rezistenta mai mare articulatiilor. Printre cele mai apreciate exercitii fizice de intensitate mare sunt ridicarea greutatilor si alergatul afara sau pe banda.
O postura corecta in orice situatie
Acest aspect este foarte important pentru copii. Postura defectuasa este unul dintre principalii factori cauzali cand vine vorba de zgomote articulare la copii. O postura corecta permite dezvoltarea armonioasa a celor mici si evita stresul exercitat asupra articulatiilor. Unii copii pot aborda o postura defectuoasa atunci cand nu vad bine si simt nevoia sa stea foarte aproape de foaia de scris sau carte.
Postura este, de asemenea, importanta si in cazul adultilor, in special in timpul ridicarii obiectelor grele sau voluminoase, atunci cand stam mult in picioare sau cand efectuam miscari repetitive.
Un regim alimentar sanatos
O alimentatie sanatoasa poate asigura un aport important de nutrienti, vitamine si minerale care sa sustina sanatatea intregului organism, nu doar a articulatiilor. Legumele verzi proaspete, fructele de padure, carnea slaba provenita din surse sigure, pestele de captura, nucile, dar si lactatele sunt esentiale atat pentru adulti, cat si pentru copii.
In concluzie, cat timp nu este insotit de durere, inflamatie, articulatii sau grupe de muschi intepenite, trosnitul oaselor nu trebuie sa ne ingrijoreze. Totusi, miscarea zilnica, o dieta sanatoasa, suplimentele alimentare potrivite, dar si o conditie fizica buna pot ajuta la diminuarea acestor zgomote, la cresterea mobilitatii articulare si, mai important, la mentinerea unor articulatii sanatoase pe tot parcursul vietii.
Sursa foto: Unsplash.