Ashwagandha beneficii, contraindicatii, proprietati si mod de administrare!

3 ian. 2023

Jarrow Formulas Ashwagandha

Ashwagandha este este una dintre cele mai utilizate si mai importante plante folosite din cele mai vechi timpuri. Ea reprezinta o forma traditionala de medicina alternativa care are la baza principiile de vindecare naturale indiene. Este cunoscuta ca o planta excelenta pentru imbunatatirea sistemului imunitar, iar acest lucru a facut-o sa fie folosita pentru cresterea nivelului de energie, diminuarea stresului si imbunatatirea concentrarii. 

Cuprins:

  1. Ashwagandha - ce este?
  2. Ashwagandha - beneficii si efecte pentru sanatate
  3. Ashwagandha - contraindicatii
  4. Ashwagandha proprietati si mod de administrare

1. Ashwagandha - ce este?

Ashwagandha este o planta medicinala, cunoscuta sub diferite denumiri: „Withania somnifera", „cires de iarna” sau „ginseng indian”. Arbustul este destul de mic, mereu verde si plin de flori galbene, spectaculoase. Planta este originara din Asia si, in special, din India. Ashwagandha poate fi transformata in pulbere care are, la randul ei, multe beneficii, fiind folosita pentru tratarea anxietatii si depresiei, probleme legate de fertilitate, imbunatatirea sistemului imunitar si multe alte afectiuni. 

Aceasta planta are activitati neuroprotectoare, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a reduce durerea, inflamatiile, bolile de piele, epilepsia, oboseala, anxietatea, artrita si nu numai. Pe langa toate acestea, Ashwagandha este folosita ca un boost general de energie, intarirea sistemului imunitar si intarzierea imbatranirii.

Desi nu toate studiile realizate de-a lungul timpului au concluzionat toate aceste beneficii de mai sus, folosirea plantei a demonstrat inca din cele mai vechi timpuri in medicina ayurvedica, ca planta este una eficienta. 

Este important ca Ashwagandha sa nu se confunde cu un alt tip de cires de iarna, numit si Physalis alkekengi" sau cu ginseng american. Din ce in ce mai multi oameni apeleaza la astfel de remedii naturale, ceea ce a facut ca popularitatea acestei plante sa creasca considerabil. 

De exemplu, oamenii folosesc Ashwagandha pentru a ajuta la tratarea urmatoarelor afectiuni:

  • stres;
  • anxietate;
  • oboseala;
  • durere;
  • afectiuni ale pielii;
  • diabet;
  • artrita;
  • epilepsie;
  • scaderea tensiunii arteriale crescute;
  • scaderea colesterolului ridicat;
  • ameliorarea durerii in piept;
  • prevenirea bolilor de inima;

2. Ashwagandha - beneficii si efecte pentru sanatate

Pudra de Ashwagandha are o multime de beneficii. Este important sa le cunosti inainte de a administra aceste suplimente pentru sanatate, pentru ca vitaminele sunt necesare organismului, insa nu este indicat sa le iei inainte de a te informa despre ce presupune acest proces si, mai ales, de nevoile pe care sistemul tau imunitar la are. Asadar, iata care sunt principalele beneficii a pudrei de Ashwagandha.

Ostrovit Ashwagandha KSM 66

  • Reduce anxietatea si stresul
  • Probabil ca acestea sunt principalele beneficii pentru care planta este cunoscuta, pentru ca specialistii au clasificat Ashwagandha ca adaptogen, adica o substanta care ajuta organismul sa controleze stresul, adica proteina kinaza c-Jun N-terminala si cortizolul, activate de stres. Exista mai multe studii care au demonstrat aceste beneficii. De exemplu, un studiu pe 58 de pacienti care au luat Ashwagandha timp de opt saptamani a aratat ca acestia au avut un nivel de stres mult mai scazut, in comparatie cu cei carora li s-a administrat placebo. Mai mult decat atat, pacientii prezenti la studiu au mentionat o imbunatatire a calitatii somnului. 

  • Ajuta performanta atletica
  • Substantele din Ashwagandha sunt stimulatoare hormonale foarte bune, ceea ce il face un supliment extrem de eficient pentru sportivi. Un studiu realizat atat pe barbati, cat si pe femei, a demonstrat faptul ca administrarea tabletelor a imbunatatit performanta fizica, dar si utilizarea oxigenului in timpul exercitiilor fizice si forta musculara. Desigur, de aceste beneficii se pot bucura toti oamenii, nu doar sportivii. 

  • Ajuta sanatatea mintala
  • Se considera ca Ashwagandha imbunatateste sanatatea mintala si ajuta la diminuarea simptomelor de anxietate si depresie. Un studiu realizat pe 66 de oameni care sufereau de schizofrenie si se confruntau si cu anxietate si depresie, a aratat ca acestea au fost imbunatatie semnificativ in timpul administrarii de Ashwagandha. 

    • Poate reduce nivelul de zahar din corp

    Desi sunt limitate, cercetarile din aceasta zona a diabetului, au aratat ca Ashwagandha poate avea beneficii pentru cei care sufera de aceasta afectiune, prin reducerea nivelului de zahar din corp. Acest tip de tratament a reusit sa micsoreze nivelul de glicemie, insulina, hemoglobina   A1c si lipidele din sange. Mai mult decat atat, poate fi o preventie foarte buna antidiabetica, deoarece, stimuleaza celulele sa ia din sange glucoza. 

  • Poate reduce inflamatia 
  • Aceasta substanta realizata din planta Ashwagandha poate reduce inflamatia din organism, datorita faptului ca are compusi care se ocupa de asta. Ea poate reduce acesti markeri inflamatori atat la animale, cat si la oameni. 

  • Ajuta la imbunatatire functiei creierului si a memoriei
  • S-au realizat mai multe studii de-a lungul anilor in care s-a demonstrat faptul ca persoanele care au administrat Ashwagandha si-au imbunatatit atentia, performanta la sarcini cognitive, timpul de reactie, memoria imediata si viteza de procesare a informatiilor. 

  • Imbunatatesc calitatea somnului
  • Exista o multime de persoane care iau Ashwagandha pentru a se bucura de un somn mult mai odihnitor. De asemenea, vigilenta mentala la trezire este si ea imbunatatia. Pastilele pot fi administrate seara pentru a avea un efect imediat asupra somnului.

  • Amelioreaza simptomele artritei
  • Acest supliment functioneaza ca un analgezic pentru cei care sufera de artrita, pentru ca impiedica semnalele durerii sa circule de-a lungul sistemului nervos central. De asemenea, are si proprietati antiinflamatorii care ajuta in aceasta problema. Acest lucru face ca Ashwagandha sa fie potrivita pentru artrita reumatoida si poate sa devina in viitor o optiune de tratament foarte eficienta.  

    • Poate previne pierderea functiei creierului pentru cei cu afectiuni neurodegenerative

    Unele studii au demonstrat faptul ca substanta are capacitatea sa incetineasca pierderea functiei creierului pentru cei cu afectiuni neurodegenerative, asa cum sunt boala Parkinson, Huntington sau boala Alzheimer. 

  • Imbunatateste functia sexuala a femeilor
  • Ashwagandha poate sa ofere femeilor beneficii, mai ales in ceea ce priveste disfunctia sexuala. Studiile realizate in ultimii ani au aratat faptul ca administrarea acestei substante imbunatateste lubrifierea, capacitatea de excitare, dar nu numai. 

  • Poate creste fertilitatea barbatilor
  • Ashwagandha are capacitatea de a oferi beneficii nivelului de testosteron al barbatilor si reproducerii. Administrarea constanta la persoanele de sex masculin infertile a demonstrat ca sperma poate avea o calitate mult mai buna dupa o perioada de timp. Acest lucru se intampla pentru ca nivelul hormonilor reproductivi sunt reechilibrati. 

    Totusi, specialistii considera ca sunt necesare mai multe studii pentru a determina complet beneficiile acestei plante si, inclusiv, ancestor suplimente.

    3. Ashwagandha - contraindicatii

    Efectele adverse nu au fost pana in acest moment identificate in totalitate, insa este cunoscut faptul ca dozele mult prea mari pot provoca diaree, greata, varsaturi si tulburari gastro-intestinale. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca substantele din planta Ashwagandha pot irita mucoasa intestinala. 

    Ashwagandha se gaseste la scara larga si este considerata un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, efectele pe termen lung nu sunt inca cunoscute complet, ceea ce inseamna ca administrarea trebuie facuta in mod controlat. 

    De exemplu, medicii considera ca femeile insarcinate ar trebui sa evite acest supliment, pentru a evita riscul de pierdere a sarcinii. De asemenea, persoanele care se confrunta cu cancer ce prostata si iau anumite medicamente care pot avea o reactie adversa la substantele din aceasta planta, ar trebui sa evite Ashwagandha. O alta reactie adversa poate avea legatura cu tiroida. Cei care se confrunta cu afectiuni ale tiroidei, trebuie sa consulte medicul inainte de administrare. 

    Exista si reactii adverse care au fost descoperite, precum diareea, dereglarea gastro-intestinala sau somnolenta accentuata. Totusi, se considera de catre specialisti ca ele pot aparea doar cand doza de Ashwagandha este mult prea mare. 

    In cazuri destul de rare, s-au observat la anumite persoane si probleme hepatice existente in urma administrarii. Acest lucru, de exemplu, se poate datora din cauza achizitionarii unor suplimente nereglementate. De aceea, trebuie sa te asiguri ca vei cumpara suplimentele de la un distribuitor de incredere.

    Swanson Ultimate Ashwagandha

    Nu uita sa ceri sfatul medicului in cazul in care esti insarcinata, alaptezi, iei antidepresive, sedative sau imunosupresoare inainte de a administra acest supliment.

    4. Ashwagandha proprietati si mod de administrare

    Ashwagandha are aproximativ 35 de constituenti chimici, printre care: alcaloizi, saponine, fier sau lactone steroidiene. In majoritatea cazurilor vei observa ca aceste extracte sunt prezentate sub forma de tablete, pentru a fi mai usor de administrat. 

    Recomandarile in ceea ce priveste dozarea variaza, pentru ca ea ar trebui facuta in functie de nevoile fiecarui pacient in parte. Cel mai bine este sa consulti un specialist in domeniu sanatatii, pentru a stabili doza porivita pentru tine. 

    Descoperirile specialistilor realizate de-a lungul anilor sugereaza ca efectele benefice nu sunt imediate, ceea ce inseamna ca Ashwagandha trebuie administrata pe o perioada mai mare de timp pentru ca acestea sa se vada. 

    De obicei, se recomanda o tableta pe zi, insa si multiplele doze sunt acceptate daca medicul o recomanda. Este indicat ca toate suplimentele sa fie administrate dupa mese si nu pe stomacul gol, pentru a evita starea de greata. 

    Ashwagandha exista pe piata sub forma de pudra, tablete sau capsule. De asemenea, se gaseste si sub forma de crema sau ulei si se regaseste si in produse cosmetice. Cu toate acestea, studiile sunt limitate in cazul produselor cosmetice. Suplimentele care se administreaza pe cale orala sunt considerate mult mai eficiente. 

    Ashwagandha poate fi administrata dimineata sau seara, in functie de propriile preferinte. Cu toate acestea, specialistii considera ca este mult mai eficienta luarea ei dimineata, pentru a-si putea face efectul pe parcursul zilei. Atentie, nu trebuie administrata pe stomacul gol, pentru a nu provoca disconfort. In orice caz, doza recomandata este, de obicei, precizata pe ambalajul produselor. Astfel, aceste instructiuni de pe eticheta trebuie urmate, iar schimbarea dozei trebuie sa fie discutata inainte cu un medic sau cu un specialist.

    Asadar, Ashwagandha este o planta cu nenumarate beneficii atat pentru femei, cat si pentru barbati. Ia in considerare informatiile si sfaturile de mai sus si bucura-te sa o viata sanatoasa. Sistemul tau imunitar iti va multumi!

    Sursa foto: Unsplash.com

    Referinte:

    National Library of Medicine - Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

    Ashwagandha 

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548536/

    Safety and clinical effectiveness of Withania Somnifera

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/


    Lasa un comentariu

    Te rugam noteaza, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.

    Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.