Vegan vs. vegetarian – diferente si asemanari intre cele doua stiluri de viata populare

Vegan vs. vegetarian  diferente si asemanari intre doua stiluri de viata populare cover

Evolutia omului este fascinanta, mai ales ca la inceput principala sursa de hrana a acestuia erau plantele, dupa care urmat descoperirea focului si posibilitatea de a gati in mod rudimentar diverse parti ale animalelor vanate. Aceasta indeletnicire a facut posibila introducerea carnii in alimentatie, un obicei care a ramas pana in prezent. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe persoane aleg sa se intoarca la baza evolutiei, optand pentru consumul exclusiv al unor alimente pe baza de plante si legume, cunoscuta drept dieta vegetariana. In scurt timp s-a transformat intr-un stil de viata, ducand la aparitia mai multor categorii ale sale, printre care si veganismul.

Toate aceste schimbari in stilul de viata au dus la diferite dezbateri, dintre care una dintre cele mai semnificative este cea de tip vegan vs. vegetarian, mai ales ca ele par foarte asemanatoare. Exista totusi anumite diferente intre ele, fiecare asociata cu beneficii si riscuri pentru sanatate, mai ales ca omul este omnivor din punct de vedere al alimentatiei.

Daca te fascineaza acest domeniu sau doresti sa faci o schimbare in stilul tau de viata si alimentar, afla care sunt diferentele si asemanarile din dezbaterea vegetarian vs. vegan in continuarea articolului de mai jos.

Cuprins:

1. Vegan vs. vegetarian – principiile care stau la baza acestor diete

1.1. Ce inseamna vegan si vegetarian?

1.2. Vegan sau vegetarian – tipurile celor doua stiluri de viata

2. Vegetarian vs. vegan – prin ce se asemana si deosebesc celor doua stiluri alimentare

2.1. Diferenta dintre vegan si vegetarian – avantajele si riscurile celor doua tipuri de diete

2.2. Vegetarian sau vegan – ce alegi?

1. Vegan vs. vegetarian – principiile care stau la baza acestor diete

1. Vegan vs. vegetarian principiile care stau la baza acestor diete

Desi considerat recent, termenul ,,vegetarian’’, deoarece el a fost primul, veganismul fiind un derivat al sau, a aparut pentru prima data in 1847 atunci cand a fost infiintata prima Societate Vegetariana. Principiul care statea la baza sa era excluderea din alimentatie a oricarui produs de origine animala, in special a carnii obtinute din macelarie.

Ce inseamna sa fii vegetarian sau vegan in ziua de azi? Principiul s-a extins destul de mult, astfel ca persoanele care au adoptat acest stil de viata aleg sa foloseasca doar produse care nu au la baza exploatarea sau cruzimea asupra animalelor, cum se intampla in cazul purtarii hainelor de blana, de exemplu.

Desi termenul vegan deriva din vegetarian, pe langa asemanari, exista si diferente intre cele doua stiluri alimentare, astfel ca daca te tenteaza sa iti schimbi dieta este foarte important sa cunosti ce presupune fiecare dintre ele pentru o decizie inteleapta.

1.1. Ce inseamna vegan si vegetarian?

1.1. Ce inseamna vegan si vegetarian

Vegan vs. vegetarian – care sunt diferentele daca primul provine din cel de-al doilea termen? Desi asemenatoare atat ca etimologie, cat si ca principii, atunci cand doresti sa alegi intre o dieta sau alta, este bine sa te informezi despre ce inseamna fiecare. Iata ce ar trebui sa stii in acest sens:

  • A fi vegetarian inseamna sa nu consumi carne si peste, asadar, sa excluzi ce inseamna produse de origine animala, fara a urma insa un stil alimentar foarte strict;
  • A fi vegan presupune o dieta mult mai stricta, astfel ca pe langa carne si peste, o persoana nu va consuma nici produse lactate si nici oua sau alte derivate asemanatoare.

Fiecare dintre cele doua diete au avantaje si dezavantaje pentru omul care pana sa aleaga schimbarea dietei era omnivor, consumand orice tip de produs. De aceea, pentru ca nu toata lumea se poate adapta unor schimbari atat de mari dintr-o data, exista mai multe tipuri ale celor doua diete. Astfel, daca doresti sa adopti acest stil de viata, te poti bucura de flexibilitate in ceea ce le priveste pe amandoua.

1.2. Vegan sau vegetarian – tipurile celor doua stiluri de viata

1.2. Vegan sau vegetarian  tipurile celor doua stiluri de viata

Inainte de a trece la tipurile de de veganism si vegetarianism, trebuie sa stii ca amandoua au ca principal obiectiv o alimentatie sanatoasa, acesta fiind motivul pentru care din ce in ce mai multe persoane aleg una dintre cele doua diete, transformand-o intr-un stil de viata.

Diferenta dintre vegan si vegetarian din punct de vedere al alimentelor consumate se reflecta in tipurile acestora.

Persoanele vegetariene se impart in:

  • lacto-ovo vegetariene, care evita consumul de carne, insa au in hrana produsele lactate si ouale;
  • lacto-vegetariene, care nu consuma carne si oua, dar se hranesc cu produse pe baza de lapte;
  • ovo-vegetariene, care nu consuma carne si produse lactate, insa se hranesc cu oua.

In ultimii ani au aparut si demi-vegetarienii care nu cosuma carne, dar includ in alimentatie pestele, lactatele si ouale, si semi-vegetarienii care se limiteaza la consumul unei cantitati mai mici de produse pe baza de carne.

Dieta vegana exclude de cele mai multe ori toate produsele mentionate mai sus (lactatele, ouale, carnea de peste si fructele de mare), dar si consumul de miere si produse gelatinoase mizand mai mult pe un stil de viata mai sanatos si nu doar pe o alimentatie echilibrata. Ea se imparte in:

  • dieta vegana cu alimente intregi care se bazeaza pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, seminte, nuci si alte oleaginoase;
  • dieta vegana cruda sau raw care presupune consumul de legume si fructe crude sau a produselor preparare la temperaturi foarte scazute;
  • dieta vegana paleo, care are la baza produsele pe care le consumau oamenii din Paleolitic, cu mentiunea ca presupune consumul de peste, legume si fructe, fara carne, lactate sau cereale.

Pe langa acestea, desi mai rar intalnite, exista si dietele vegane pe baza de amidon sau in care alimentele se consuma intre anumite intervale orare. Asadar, se poate spune ca in dezbaterea vegetarian vs. vegan, cel de-al doilea stil alimentar are o abordare holistica, concentrandu-se pe schimbari mai profunde ale obiceiurilor unui om.

Ce trebuie sa mai stii legat de dilema vegan vs. vegetarian este ca desi amandoua au ca asemenari scoaterea anumitor produse din dieta, ele vin si cu anumite riscuri, dar si beneficii pentru sanatate, astfel ca este bine sa existe un echilibru intre produsele consumate si respectarea nevoilor organismului.

2. Vegetarian vs. vegan – prin ce se asemana si deosebesc celor doua stiluri alimentare

Principalul motiv pentru care alimentatia vegetariana a devenit atat de populara in zilele noastre este ca pune pe primul loc un stil de viata sanatos. Intr-adevar, atat aceasta cat si veganismul au foarte multe beneficii pentru organismul omului, in special pentru ca de cele mai multe ori exclud produsele procesate, care sunt responsabile pentru o multime de boli ale omului modern.

Principala diferenta intre vegan si vegetarian consta in faptul ca primul tip de alimentatie s-a transformat intr-un stil de viata, deoarece presupune si alte schimbari, nu doar cele ale produselor consumate. Pe de alta parte, cei care prefera cea de-a doua forma de dieta sunt mai indulgenti cu comportamentul alimentar.

Atunci cand doresti sa iti schimbi stilul de viata optand pentru unul dintre cele doua, in dezbaterea vegan versus vegetarian trebuie sa ai in vedere asemanarile si diferentele dintre cele doua.

Iata care sunt asemanarile dintre un vegetarian si un vegan:

  • ambele diete urmaresc adoptarea unui stil de viata sanatos;
  • amandoua au la baza consumul de alimente sarace in grasimi saturate si colesterol;
  • amandoua se bazeaza pe un aport crescut de vitamine, minerale, fibre si chiar proteine vegetale care le inlocuiesc pe cele animale.

Desi cele doua tipuri de diete au destul de multe avantaje, ele vin si cu anumite riscuri pentru sanatate. Daca vrei sa adopti unul dintre ele, este bine ca pentru inceput sa cunosti care sunt beneficiile pe care le poti avea, dar si la ce sa fii atent sau atenta din punct de vedere al modificarilor pe care le poti observa in ceea ce priveste starea ta de sanatate. Mai mult, inainte de orice schimbare atat de radicala este recomandat sa faci si un set de analize pentru a sti cum sa abordezi stilul alimentar dorit.

2.1. Diferenta dintre vegan si vegetarian – avantajele si riscurile celor doua tipuri de diete

2.1. Diferenta dintre vegetarian si vegan  avantajele si riscurile celor doua tipuri de diete

Care este diferenta dintre vegan si vegetarian? In esenta, nu exista o deosebire majora intre cele doua, deoarece ambele presupun excluderea unor grupe de alimente de baza din dieta. Aceasta omisiune vine la pachet si cu anumite beneficii, dar si riscuri pentru sanatate.

Atunci cand doresti sa devii vegetarian sau vegan, vei putea observa urmatoarele beneficii pentru sanatatea ta:

  • vei putea slabi mai usor ca urmare a excluderii anumitor produse procesate, in cazul veganismului;
  • chiar si inima ta iti va fi recunoscatoare, deoarece o dieta slaba in grasimi va duce la artere mai sanatoase, la scaderea colesterolului rau (LDL) si a zaharului din sange;
  • o glicemie in limite normale;
  • riscuri mai scazute de a face anumite tipuri de cancere, printre care cel colo-rectal si de ficat si pancreas;
  • imbunatatirea functiei rinichilor;
  • atenuarea durerilor articulare care se resimte de cele mai multe ori dimineata;
  • imbunatatirea memoriei.

Pe langa toate aceste avantaje, vei observa indiferent ca optezi sa devii vegan sau vegetarian ca intregul tau tonus si nivel de energie sunt mult mai crescute.

Pe langa beneficii, din confruntarea vegetarian vs. vegan, niciunul nu iese invingator cand vine vorba despre riscurile pe care ambele le au pentru sanatate. Astfel:

  • indiferent ca alegi veganismul sau vegetarianismul, te poti confrunta cu carente de vitamina B12, care se regaseste cu precadere in proteina de origine animala;
  • poti avea un aport mic de aminoacizi esentiali pe care corpul tau ii preia tot din proteinele de origine animala;
  • sanatatea oaselor tale poate avea de suferit, deoarece cele doua diete presupun consumul de alimente sarace in calciu si vitamina D.

Pe langa aceste dezavantaje, trebuie sa stii ca exista si riscul sa incepi sa consumi mai multe alimente procesate. Ce poti face in acest caz? Din fericire, atat dieta vegana cat si cea vegetariana care au devenit foarte populare au dus la crearea unor produse de nisa care pot fi consumate de adeptii acestor stiluri de viata. Iata cateva sfaturi utile din acest punct de vedere:

  • acum exista o multime de produse vegane sanatoase si pe care le poti consuma fara riscul de a te duce in latura in care apelezi la alimente procesate;
  • poti consuma si proteina vegetala sub forma de pulbere, inspirandu-te din dietele persoanelor care practica diverse sporturi la nivel profesional;
  • poti apela si la alimente proteice, astfel incat sa previi eventuale carente.

Si pentru ca de multe ori exista si riscul de a ridica aportul caloric pentru a te simti satul sau satula, poti folosi sosurile fara calorii si spray-urile pentru gatit pentru a doza cat mai bine cantitatea de ulei folosita.

2.2. Vegetarian sau vegan – ce alegi?

2.2. Vegetarian sau vegan ce alegi

Avand in vedere ca diferenta dintre a fi vegan si vegetarian nu este semnificativa, va trebui sa alegi intre unul si celalalt. Cum faci acest lucru? Trebuie sa pui in balanta mai multi factori si sa iti raspunzi la cateva intrebari, printre care:

  • esti pregatit sau pregatita pentru o schimbare radicala?
  • ai o stare de sanatate care sa iti permita adoptarea unuia dintre cele doua stiluri alimentare si de viata?
  • ce tip de dieta doresti sa adopti, una in care renunti de tot la carne, lapte si oua sau una care sa includa o parte din aceste produse.

Este adevarat ca acum vei gasi o multime de produse create special pentru cei care au un stil alimentar vegetarian, incepand cu unele gata preparate si pana la arome si indulcitori sau chiar dulciuri fara zahar, astfel incat sa poti tine sub control diverse pofte si pentru a evita sa cresti aportul caloric, daca simti ca organismul tau nu face fata noii tale diete, cel putin in primele saptamani. De asemenea, nu uita ca inainte de o astfel de schimbare care poate fi un soc pentru corpul tau, este bine sa faci un set de analize, precum si sa stii care este starea de sanatate a inimii si chiar a oaselor tale.

In concluzie, disputa vegan vs. vegetarian nu este o dezbatere in sine, mai ales ca primul tip de dieta provine din cea de-a doua. Diferenta intre ele este foarte mica, ceea ce conteaza, de fapt, sunt produsele pe care alegi sa le consumi dintr-una sau din cealalta si care pot varia destul de mult. Ambele au devenit in ultimii ani stiluri de viata foarte populare, deoarece au destul de multe beneficii pentru sanatate, insa ele vin insotite si de cateva riscuri. De aceea, inainte de a alege intre unul si celalalt, asigura-te ca te informezi corect, ca iti faci un set de analize pentru a stabili daca organismul tau poate sustine sau nu o asemenea schimbare si abia apoi sa iei decizia finala.

Sursa foto: Freepik.com


Lasa un comentariu

Te rog sa retii, comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.