Pastele cu ton din reteta italiana sunt cunoscute pentru savoarea si autenticitatea lor, fiind un preparat care te va surprinde cu aromele delicioase si gustul subtil, specific bucatariei italiene. Iata care sunt pasii pe care ii poti urma daca iti doresti sa pregatesti paste cu ton:
Intr-o oala mare, fierbe apa si pune sare inainte de a adauga pastele. Gateste pastele conform instructiunilor de pe ambalaj pana cand sunt al dente, iar apoi strecoara-le si pastreaza aproximativ o cana de apa in care au fiert.
Daca alegi sa pregatesti paste cu peste ton proaspat, urmeaza momentul in care trebuie sa tai fileurile in bucati potrivite pentru a le adauga in tigaie. Pune sare si piper pe ambele parti ale tonului, iar apoi unge o tigaie cu spray pentru gatit si pune-o pe foc. Adauga bucatile de ton si gateste-le timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte sau pana cand sunt rumenite si se gatesc uniform. Timpul de gatire depinde de grosimea bucatilor de ton, dar este important sa nu le gatesti prea mult, astfel incat sa ramana suculente in interior. Dupa ce sunt gata, scoate bucatile de ton din tigaie, marunteste-le si adauga-le inapoi alaturi de usturoi.
Daca vrei sa prepari paste cu ton din conserva, este necesar sa adaugi bucatile de ton faramitat intr-o tigaie incinsa si unsa cu spray de gatit si sa le calesti timp de 2-3 minute, amestecandu-le cu usturoiul.
Toarna vinul alb in tigaie si lasa-l sa fiarba pana cand se reduce aproximativ o jumatate din volumul initial. Este important sa stai langa tigaie si sa supraveghezi acest proces, deoarece poate dura intre 3 si 5 minute, in functie de intensitatea caldurii si volumul vinului.
Spala si toaca patrunjelul marunt si adauga-l alaturi de sucul de lamaie in tigaie, amestecand bine. Poti adauga sare si piper proaspat macinat in functie de gustul dorit, asigurandu-te ca fiecare aroma este echilibrata si ca sosul se potriveste perfect cu restul ingredientelor. Aceasta etapa este esentiala pentru a obtine un echilibru intre arome, garantandu-ti o experienta culinara de neuitat cu fiecare inghititura de paste cu ton in stil italian.
Scurge pastele, adauga-le in tigaie si amesteca bine cu sosul pregatit. Daca sosul este prea gros, subtiaza-l cu putina apa de la paste. Dupa ce pastele sunt acoperite uniform cu sosul, serveste-le calde, presarand parmezan ras deasupra.
Daca doresti sa-ti surprinzi papilele gustative, poti opta pentru coacerea portiei de paste cu ton la cuptor. Dupa ce ai amestecat pastele cu sosul pregatit conform pasilor anteriori, pregateste un vas termorezistent si unge-l cu un strat subtire de ulei pentru a preveni lipirea. Intinde uniform amestecul de paste cu ton in vasul pregatit, iar apoi introdu-l in cuptorul preincalzit la 180°C si coace-l timp de aproximativ 20-25 de minute.