Esti in cautarea unor gustari rapide si delicioase, insa nu ai prea multe ingrediente in casa? Sau poate ca vrei o mancare mai consistenta si iti lipseste un mod de prezentare mai atractiv? Ei bine, raspunsul in ambele situatii este reprezentat de practicele si versatilele tortilla.
In acest articol, iti vom impartasi cateva moduri de utilizare a acestor painici subtiri, precum si cateva idei rapide si delicioase de retete cu tortilla pe care le poti face chiar la tine acasa.
CUPRINS
- Retete cu tortilla - Ce este si cum se poate folosi tortilla in gastronomie?
- Cele mai bune retete de tortilla cu carne - tortilla mexicana si alte retete cu carne de pui si cartofi
- Idei de retete vegane de tortilla cu legume
1. Retete cu tortilla - Ce este si cum se poate folosi tortilla in gastronomie?
Tortilla este un tip de paine rotunda si subtire foarte populara in gastronomia latino-americana, dar care a inceput sa fie foarte apreciata si in Europa. Reteta pentru a prepara acest flatbread este una foarte simpla. Inca din cele mai vechi timpuri, nativii din Mexic foloseau faina, apa si sarea pentru a forma un aluat consistent, care era apoi subtiat cu ajutorul unei prese de fier si gatit pe o plita fierbinte. Astazi, poti gasi pe piata numeroase tipuri de tortilla, potrivite pentru orice fel de reteta.
In principiu, exista doua tipuri de tortilla: tortilla de porumb si tortilla din grau. Primele sunt facute cu porumb uscat, macinat si combinat cu apa si au o culoare mai galbena. Cele din urma sunt facute cu faina de grau, apa si grasime vegetala. Tortilla proteica pe care o poti gasi pe site-ul nostru este realizata pe baza de grau si ovaz si este saraca in calorii, dar bogata in fibre si proteine (15g/lipie), fiind ideala atat pentru mesele sportivilor care isi doresc sa creasca in masa musculara, cat si pentru cei care urmeaza diete de slabire.
Tortilla are o aroma asemanatoare painii, fapt ce le face foarte populare pentru a fi consumate alaturi de o varietate de tipuri de sosuri, alimente si gustari consistente.
Cea mai frecventa utilizare a tortillelor este aceea de a inveli alte alimente (de regula carne, legume si sosuri). Burritos si enchiladas se pot face prin adaugarea oricarui tip de carne gatita in interiorul tortillei si coacerea acestora la cuptor. Fajitas si tacos au la baza cam acelasi principiu, dar aici forma tortillei poate fi diferita, iar procesul de coacere la cuptor nu exista. Ingredientele pentru fajita sunt adesea puse la gratar inainte de servire, in timp ce ingredientele pentru tacos, in afara de carne, sunt servite in forma lor cruda.
Tortillele de porumb pot deveni chipsuri de tortilla, putand fi folosite fie ca aperitiv, fie in chilaquiles - un mic dejun traditional mexican care consta in tortilla prajita, salsa si oua.