Retete sanatoase cu tortilla
Retete sanatoase cu tortilla
Are you 18 years old or older?
Sorry, the content of this store can't be seen by a younger audience. Come back when you're older.
Timp mediu de citire: 3 minute
Tortilla - retete si idei de preparate gustoase si rapide cu tortilla
Esti in cautarea unor gustari rapide si delicioase, insa nu ai prea multe ingrediente in casa? Sau poate ca vrei o mancare mai consistenta si iti lipseste un mod de prezentare mai atractiv? Ei bine, raspunsul in ambele situatii este reprezentat de practicele si versatilele tortilla.
In acest articol, iti vom impartasi cateva moduri de utilizare a acestor painici subtiri, precum si cateva idei rapide si delicioase de retete cu tortilla pe care le poti face chiar la tine acasa.
Tortilla este un tip de paine rotunda si subtire foarte populara in gastronomia latino-americana, dar care a inceput sa fie foarte apreciata si in Europa. Reteta pentru a prepara acest flatbread este una foarte simpla. Inca din cele mai vechi timpuri, nativii din Mexic foloseau faina, apa si sarea pentru a forma un aluat consistent, care era apoi subtiat cu ajutorul unei prese de fier si gatit pe o plita fierbinte. Astazi, poti gasi pe piata numeroase tipuri de tortilla, potrivite pentru orice fel de reteta.
In principiu, exista doua tipuri de tortilla: tortilla de porumb si tortilla din grau. Primele sunt facute cu porumb uscat, macinat si combinat cu apa si au o culoare mai galbena. Cele din urma sunt facute cu faina de grau, apa si grasime vegetala. Tortilla proteica pe care o poti gasi pe site-ul nostru este realizata pe baza de grau si ovaz si este saraca in calorii, dar bogata in fibre si proteine (15g/lipie), fiind ideala atat pentru mesele sportivilor care isi doresc sa creasca in masa musculara, cat si pentru cei care urmeaza diete de slabire.
Tortilla are o aroma asemanatoare painii, fapt ce le face foarte populare pentru a fi consumate alaturi de o varietate de tipuri de sosuri, alimente si gustari consistente.
Cea mai frecventa utilizare a tortillelor este aceea de a inveli alte alimente (de regula carne, legume si sosuri). Burritos si enchiladas se pot face prin adaugarea oricarui tip de carne gatita in interiorul tortillei si coacerea acestora la cuptor. Fajitas si tacos au la baza cam acelasi principiu, dar aici forma tortillei poate fi diferita, iar procesul de coacere la cuptor nu exista. Ingredientele pentru fajita sunt adesea puse la gratar inainte de servire, in timp ce ingredientele pentru tacos, in afara de carne, sunt servite in forma lor cruda.
Tortillele de porumb pot deveni chipsuri de tortilla, putand fi folosite fie ca aperitiv, fie in chilaquiles - un mic dejun traditional mexican care consta in tortilla prajita, salsa si oua.
Wrap cu sunca si cascaval: O gustare extrem de simpla si delicioasa pentru micul dejun sau seara. Ia o tortilla, pune in ea 2 felii de sunca si 2 felii de cascaval sau branza gouda. Apoi ruleaza lipia si pune-o 2-3 minute la sandwich-maker pana cand cascavalul se topeste si painea devine rumena.
Quesadillas cu pui: Unge o tortilla cu sos de rosii, adauga puiul grill si branza rasa si pune o alta tortilla deasupra. Pulverizeaza o tigaie antiaderenta cu spray de gatit, pune cu grija quesadilla in tigaie si las-o pe foc timp de 4-5 minute pana cand devine crocanta. La final, se va taia felii si se va putea servi cu o lingura de sos caesar fara calorii.
Enchiladas: Pune niste fasole rosie si carne condimentata de-a lungul unei parti a tortillei, ruleaz-o si pune-o intr-o tava de cuptor. Acopera tortilla cu rosii din conserva sau piure de rosii, presara niste branza rasa si coace tortilla pana devine aurie.
Tortilla-shaorma cu cartofi prajiti: Aceasta reinterpretare a shaormei orientale se poate face cu o tortilla mare din grau in locul clasicei lipii libaneze. Adauga carnea de pui sau de vita fripta, varza alba sau rosie, rosiile, castraveti murati, cartofi prajiti si sosurile - pe care ulterior le vei putea “impacheta” cu ajutorul tortillei.
Pizza-tortilla: Pune o tortilla mai groasa pe o tava de copt si preincalzeste cuptorul. Tortilla se va unge cu ulei de masline, iar pe deasupra se presara praf de usturoi, sare si piper. Coace tortilla in cuptorul preincalzit pana cand devine aurie (3-5 minute). Odata scoasa din cuptor, pune deasupra 2-3 linguri de sos de rosii pentru pizza, apoi aranjeaza topping-urile la alegere (piept de pui, prosciutto, ardei gras, ciuperci, masline etc.). Pe deasupra se presara branza mozarella si se va coace in cuptor pana cand branza se topeste (aprox. 5 minute). La final, taie tortilla in clasicele triunghiuri folosind un taietor de pizza.
Rulouri cu pesto vegan: Unge o tortilla cu crema de branza vegana si pesto vegan din tofu, ruleaz-o bine si infasoara-o intr-o folie de plastic. Pune apoi wrap-ul la frigider timp de 10-15 minute. Pentru servire, taie ruloul in felii groase de aproximativ 2 cm.
Chipsuri de tortilla: Taie cateva tortilla in sferturi pentru a face triunghiuri mici, stropeste-le cu ulei și coace-le fie pe plita, fie la cuptor pentru cateva minute pana devin crocante. Acestea pot fi servite cu sosuri fara calorii precum caesar, salsa, humus sau guacamole din avocado.
Spicy taco cu legume: In dieta vegana, alimentele proteice sunt foarte importante. De aceea, nautul din aceasta reteta poate lua locul carnei de vita sau porc din tacos-urile traditionale. Intr-o oala mica, adauga putin ulei, nautul la conserva, usturoiul, praful de ceapa, chimenul, boia de ardei, tamari si sosul picant (dupa gust). Se caleste la foc mediu 1-2 minute. Asambleaza apoi tacos-urile, timp in care poti incalzi pe grill tortilla. In componenta taco-ului mai intra alimentele nepreparate termic cum ar fi avocado, varza, ceapa verde si un strop de crema vegana. Pentru un plus de gust, se poate stropi taco-ul fierbine cu putina zeama de lime.
Burrito vegan cu quinoa: Incepe prin a fierbe quinoa in apa cu sare atat cat este indicat pe ambalaj. Scurge bine fasolea si porumbul din conserve. Apoi, caleste intr-o tigaie cu putin ulei ceapa si ardeiul gras, adaugand dupa cateva minute dovlecelul si rosiile taiate cuburi, porumbul si condimentele (chimen, pudra de chili, praf de usturoi si sare). Amesteca constant compozitia pana cand legumele se inmoaie si nu uita sa adaugi fasolea neagra si quinoa fiarta la final in tigaie.
Incearca aceste retete cu tortilla si bucura-te de mese sanatoase, pline de savoare. Pofta buna!
Sursa foto: pexels.com.