Lipsa de calciu – afla care sunt simptomele si ce se intampla atunci cand ai hipocalcemie

17 sept. 2022

lipsa de calciu

Lipsa de calciu, asa cum sugereaza si denumirea, reprezinta un deficit de calciu in organism, care poate aparea din diferite cauze, pe care urmeaza sa le descoperi in acest articol, denumit in termeni medicali hipocalcemie. In cele mai multe cazuri lipsa de calciu nu provoaca simptome majore, ce pot pune viata in pericol, insa persistenta acesteia pe o perioada lunga de timp aduce cu sine probleme majore, care trebuie remediate, printr-o actiune cat mai rapida, pentru a evita problemele dentare, cataracta, modificari la nivelul creierului, sau osteoporoza, si alte afectiuni ale oaselor.

Astfel, daca ai fost diagnosticat cu lipsa de calciu, sau o persoana apropiata tie a fost, nu trebuie sa te ingrijorezi. Este necesar sa intelegi ce este calciul, si de ce organismul tau are atat de mare nevoie de acest mineral, care sunt simptomele prin care iti poti da seama de prezenta hipocalcemiei, si care sunt remediile pe care le ai la indemana (de exemplul consumul alimentelor bogate in calciu), sau tratamentele si suplimentele recomandate de catre specialisti. Afla toate acestea in urmatoarele randuri.

Cuprins:

  1. Lipsa de calciu: ce este si care sunt simptomele acesteia?

1.1  Ameteli provocate de lipsa de calciu si dureri de cap

1.2  Tremuratul mainilor si transpiratia excesiva in cazul lipsei de calciu

1.3  Lipsa de calciu: intepaturi la inima si alte simptome frecvente

  1. Ce cauzeaza lipsa de calciu/hipocalcemia si care sunt posibilele complicatii

      3. Lipsa de calciu – remedii, tratament si suplimente

1. Lipsa de calciu: ce este si care sunt simptomele acesteia?

Lipsa de calciu este o afectiune cu care se confrunta tot mai multi oameni pe masura ce imbatranesc, insa aceasta poate avea si alte cauze, precum: un aport redus de calciu pe o perioada lunga de timp (cauza des intalnita in randul copiilor), medicamente care au ca efect absorbtia calciului, consumul redus de calciu datorat intolerantei la lactoza, modificari hormonale (intalnite des in cazul sexului feminin), sau factori genetici. 

Toate aceste cauze pot duce la aparitia lipsei de calciu indiferent de varsta, iar simptomele sunt destul de evidente, astfel incat sa te conduca catre un cabinet medical. Important este sa asiguri un aport de calciu adecvat nevoilor corpului tau, atat prin intermediul alimentatiei, cat si prin suplimente. In cazul in care acest lucru nu se intampla, corpul tau va incerca sa-ti transmita prin mai multe simptome, carenta cu care se confrunta. Lipsa de calciu la copii are simptome similare, astfel ca informatiile urmatoare te vor ajuta atat pe tine, cat si pe ceilalti membri ai familiei.

1.1 Ameteli provocate de lipsa de calciu si dureri de cap

Vrei sa stii ce simptome ai cand ai lipsa de calciu? Aportul insuficient de calciu poate provoca mai multe probleme de sanatate, prin care si ameteli, insotite de dureri de cap, care pot capata o forma cronica. Acestea pot sa fie asociate cu fotofobie, fonofobie, greata, si in cazuri rare cu simptome neurologice tranzitorii. Este demonstrat faptul ca, la nivel global, femeile sunt mult mai afectate de migrene, inregistrand aproximativ 18%, fata de barbati care se incadreaza in procentul de 6%, fiind astfel mai putin de jumatate. Migrenele, cauzate de lipsa de calciu, au un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului, afectand atat viata personala, cat si cea profesioanala. 

De asemenea, o data cu aceste intervin si probleme de concentrare, iar capacitatea de memorare scade. Acelasi lucru se intampla si in cazul ametelilor, care apar deseori din aceasta cauza, insotite de oboseala accentuata, lipsa de concentrare, confuzie, lipsa de energie, sau insomnie.

Aceste semne nu trebuie neglijate, mai ales pentru ca exista cazuri in care aceste simptome ale lipsei de calciu provoaca in timp stari depresive, si tulburari de dispozitie. Acest lucru se datoreaza si lipsei de odihna, insa trebuie acordata o atentie sporita tuturor factorilor si simptomelor ce conduc diagnosticul de hipocalcemie. Iti recomandam ca  suplimentele pentru sanatate sa fie luate dupa vizita la un medic specialist, si numai la recomandarea acestuia, respectand modalitatea de administrare.

lipsa de calciu simptome

1.2 Tremuratul mainilor si transpiratia excesiva in cazul lipsei de calciu

Daca te intrebi cum se manifesta lipsa de calciu, ei bine, printre multele simptome care pot aparea se afla si tremuratul mainilor, care poate sa fie asociat si altor afectiuni, asa ca trebuie sa acorzi atentie si altor semne inainte de a lua o decizie cu privire la ce vitamine si minerale vei consuma ca suplimente. Desi acest tremurat nu are repercursiuni grave in prima faza, te poate impiedica sa realizezi actiuni zilnice, simple, care necesita o munca de detaliu. Tremuratul se poate manifesta in episoade scurte, care revin la un anumit interval de timp, iar atat timp cat nu este de natura cronica dispare destul de rapid. 

Pe de alta parte, lipsa de calciu la bebelusi si copii are ca simptome transpiratia excesiva. Aceasta se manifesta in special pe timpul noptii, in zona capului, si este insotite, de cele mai multe ori, de urmatoarele semne: plans, insomnie, sau un somn de calitate slaba, tulburat de treziri bruste, insotite de plansete. Daca bebelusul tau face acest lucru constant, atunci este indicat sa apelezi la un medic specialist pentru a vedea daca se confrunta cu o lipsa de calciu in organism.

Esti curios ce simptome ai cand ai lipsa de calciu si magneziu? De cele mai multe ori, persoanele afectate prezinta o lipsa a ambelor minerale esentiale corpului uman, iar cel din urma aduce probleme grave, respectiv: hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace, diabet, actionand impreuna cu calciul la aparitia migrenelor, sau a osteoporozei, si bolilor de oase. Alimentele si gustarile au un rol important in aportul necesar zilnic, insa vei afla mai multe despre o dieta echilibrata, adaptata nevoilor tale, in urmatoarele randuri.

1.3 Lipsa de calciu: intepataturi la inima si alte simptome frecvente

Nivelul de calciu din organism si functiile inimii sunt strans legate intre ele. Rolul calciului, atunci cand normele lui sunt normale, este de a regla bataile inimii, si a asigura o functionare normala a muschiului inimii, regland, totodata, presiunea arteriala. Prin urmare lipsa de calciu afecteaza inima, provocand intepaturi, dureri in piept, sau tulburari ale ritmului cardiac. Tot acest mineral ajuta la coagularea sangelui, iar organismul tau are capacitatea de autoreglare, eliberand sau absorbind calciu in sistemul osos, pentru a mentine in sange un nivel normal.

Cu toate acestea, cand ne gandim la calciu, prima asociere este cea cu sistemul osos, astfel ca este timpul sa descoperi ce relatie exista intre lipsa de calciu si durerile osoase. Pentru ca oasele tale sa ramana sanatose si puternice, au nevoie de un nivel crescut de calciu pe care sa-l stocheze. Daca nivelul acestuia este scazut, atunci efectul este cel invers, de slabiciune, si predispunere catre accidentari, fiind vorba despre o fragilitate crescuta. Daca acest nivel scazut persista in timp, atunci exista riscul de apartiei al osteoporozei.

Complicatiile nu se termina aici, pentru ca atunci cand ai calciu lipsa exista simptome multiple, pe care nici macar nu le banuiesti. Lipsa de calciu are printre simptome si nodul in gat, atacuri de panica, unghii fragile, predispuse la rupere, si tiuit in urechi.

simptome lipsa calciu

2. Ce cauzeaza lipsa de calciu/hipocalcemia si care sunt posibilele complicatii

O intrebare frecventa este de unde stii sau cum iti dai seama ca ai lipsa de calciu? Totul pleaca de la cauzele care declanseaza hipocalcemia, iar pe langa simptomele care indica lipsa de calciu in organism, trebuie sa cunosti modul in care se realizeaza aceasta pierdere, cum o poti combate, si care sunt posibilele complicatii. 

O cauza frecventa este lipsa vitaminei D, care realizeaza absorbtia calciului, iar persoanele cele mai afectate sunt cele care au un stil de viata sedentar, cu activitati care se petrec preponderent in interior, astfel incat nu se expun suficient razelor solare. Postoperatoriu apare hipoparatiroidismul, care se mai poate manifesta si pe baze genetice, sau ca efect al unei boli autoimune, care reprezinta functionarea anormala a glandelor paratiroide, fapt ce duce direct la valori scazute ale calciului in organism.

Alte boli si sindroame care-ti pot indica semne ca ai lipsa de calciu sunt: hipomagnezemia, hipermagnezemia, pseudohipoparatiroidismul, metastazele sclerotice și sindromul Fanconi. Hipomagneziemia este un deficit de magneziu, iar majoritatea pacientilor care se confrunta cu aceasta, au si deficit de calciu, in timp ce hipermagnezemia este efectul opus, indicand un nivel crescut al magneziului. 

Pseudohipoparatiroidismul este una dintre afectiunile genetice care se numara printre cauzele lipsei de calciu, metastazele sunt asociate cancerului, una dintre bolile necrutatoare ale timpurilor noastre, reprezentand deja momentul in care boala incepe sa se extinda de la un organ la altul, iar sindromul Fanconi este mult mai rar intalnit, afectand rinichii pacientului. De altfel, orice alta boala care afecteaza tiroida și glandele paratiroide, va genera o scadere a nivelului de minerale din corpul tau, printre care se afla si calciul.

Ce se intampla daca ai lipsa de calciu, iar aceasta nu este abordata la timp? O deficienta care se dezvolta pe un termen mai lung si ramane in afara observatiei de specialitate, duce la complicatii care tin de modificari dentare, fragilitatea oaselor (ajungandu-se la fracturi mult mai rapid), modificari ale functiilor creierului, si, asa cum am mentionat anterior, dezvoltarea osteoporozei. 

Lipsa de calciu in sarcina are simptome asemenea celor prezentate in randurile de mai sus, insa complicatiile pot aparea mult mai usor, iar femeiele insarcinate sunt predispuse catre hipertensiune arterială, sau preeclampsie. Totodata, lipsa de calciu in alaptare afecteaza calitatea laptelui mamei, ba chiar si volumul, iar bebelusul va avea o dezvoltare mai lenta, din punct de vedere fizic, prin intarzierea cresterii, si deficit de minerale in sistemul osos.

3. Lipsa de calciu – remedii, tratament si suplimente

Exista mai multe solutii pentru lipsa de calciu, fiind un deficit extrem de usor de tratat, in cele mai multe cazuri, prin adaugarea unui raport mai mare in alimentatie, sau prin ajutorul oferit de catre suplimente, si un complex de vitamine si minerale. Totusi, aceste suplimente trebuie luate in cunostinta de cauza, fiind recomandat consultul medical inainte de orice administrare. Doctorul tau este capabil sa-ti ofere informatii concrete despre dozajul necesar, raportat la deficitul inregistrat cu ajutorul unui set de analize, si pe baza anamnezei. Luarea unei doze mai mari poate provoca probleme grave, precum pietrele la rinichi, pe care cu siguranta vrei sa le eviti.

Printre cele mai accesibile suplimente se afla carbonatul de calciu, urmat de citratul de calciul care se absoarbe mult mai rapid, asemenea si fosfatul de calciu, fie ele in forma masticabila, solubila, sau pastile. Acestea pot, insa, sa interactioneze cu alte medicamente, daca este cazul unui tratament, fie el de lunga durata, fie pe o perioada scurta, determinata, asadar, este nevoie de o atentie sporita asupra tuturor acestor elemente. 

Urmatorul lucru de luat in calcul este: ce sa mananci cand ai lipsa de calciu. Produsele lactate sunt ideale, la fel si pestele, fasolea, mazarea, sau cerealele cu un aport crescut de calciu. Broccoli este o alta leguma bogata in calciu, impreuna cu migdale, susan, sau tofu, care pot sa fie servite cu succes drept garnitura, pentru o masa delicioasa si sanatoasa. Daca dieta si suplimentele nu pot sa regleze acest deficit, atunci se pot lua in calcul fiole cu calciu, injectabile, in vena sau muschi, atat pentru adulti, cat si pentru sugari, si copii. Aceste tipuri de fiole trebuiesc administrate extrem de lent, fiind nevoie, in unele cazuri, de asistenta medicala.

Lipsa de calciu poate sa fie provocata atat de o dieta necorespunzatoare, cat si de probleme de sanatate dezvoltatea de-a lungul vietii, sau probleme genetice. O abordate ideala pentru inceput este cresterea raportului de calciu din alimentatie, si adresarea catre un medic specialist, pentru efectuarea unor analize de rutina, si identificarea exacta a aportului existent in organismul tau. Apoi, in functie de modul in care evolueaza situatia, se poate apela la tratamente de specialitate.

Asadar, acum ca ai aflat ce simptome ai la lipsa de calciu, care sunt cauzele acesteia, si cum poti sa tratezi, sau chiar sa previi, este important sa iei deciziile corecte, si actiunile care limiteaza cat mai mult cresterea acestei carente. Nu uita ca stilul de viata este un factor important, la fel si nivelul de vitamina D si magneziu, pentru un stil de viata sanatos, si oase puternice.

lipsa calciu

Sursa foto: unsplash.com

Surse web:

https://www.news-medical.net/health/Calcium-Deficiency-Causes.aspx

https://www.healthline.com/health/calcium-deficiency-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321865#complications

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5561751/

https://www.livestrong.com/article/473921-the-effects-of-calcium-on-the-heart-rate/

 

 


Lasa un comentariu

Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.